POPOVAČA POSTAJE HRVATSKO SREDIŠTE FORENZIČNE PSIHIJATRIJE

NIJE UŠLO U NOVINE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Projekt bolnice za neubrojive zločince težak 235 mil. kuna

Prije točno pola stoljeća, 1963. godine, u Neuropsihijatrijsku bolnicu u Popovači smješteni su prvi forenzično- psihijatrijski pacijenti. Sada, sa 200 kreveta za forenzične pacijente Zavod za forenzičnu psihijatriju u Popovači je najveća ustanova za tretman neubrojivih osoba na području Republike Hrvatske, a zatim slijede odjeli u PB Vrapče, na Rabu i Ugljanu.

Svaki četvrti bolesnik u Popovači je forenzično-psihijatrijski pacijent. Uskoro će, do kraja 2015. godine, Popovača postati središte forenzične psihijatrije u Hrvatskoj, i to ne samo po smještajnim kapacitetima nego i po uvjetima za smještaj, čuvanje, liječenje i rehabilitaciju bolesnika te za rad stručnjaka, liječnika i studenata.

Tko je privatni partner?

Naime, potvrđeno je da će se najveća ovogodišnja javno-privatna investicija u Hrvatskoj - dogradnja i adaptacija Zavoda za forenzičnu psihijatriju Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači - događati od sredine ove do sredine 2015. godine. Riječ je o projektu vrijednom 235 milijuna kuna. Vlada ga je potvrdila, a prošlog tjedna državni Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija objavio je međunarodni poziv za nadmetanje u ograničenom postupku javne nabave koji uključuje financiranje, rekonstrukciju, dogradnju, opremanje, održavanje i upravljanje Neuropsihijatrijskom bolnicom “Dr. Ivan Barbot” u Popovači po ugovornom modelu javno-privatnog partnerstva.

U prvoj fazi ograničenog postupka javne nabave, koja traje do 2. srpnja ove godine, zainteresirani natjecatelji dostavljaju zahtjeve za sudjelovanje. Nakon pregleda i ocjene dostavljenih zahtjeva odabiru se sposobni natjecatelji koje se poziva u drugi krug na dostavu ponuda.

Kriterij odabira privatnog partnera bit će ekonomski najpovoljnija ponuda. Sklapanje JPP ugovora očekuje se tijekom listopada 2013. godine. Odabrani privatni partner preuzet će obvezu financiranja, rekonstrukcije, dogradnje, opremanja, održavanja i upravljanja građevinom u ugovornom periodu od 27 godina. Priprema i gradnja traju dvije godine, tijekom kojih Hrvatska nema nikakvih troškova. Obveza plaćanja JPP naknade počinje od trenutka ishođenja pravomoćne uporabne dozvole i traje 25 godina.

Po EU receptu

To je uobičajena europska praksa za realizaciju zdravstvene infrastrukture u Austriji, Češkoj, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama, a u posljednje tri godine u EU je realizirano više od 30 JPP projekata u zdravstvu ukupne vrijednosti preko 4,2 milijarde eura.

Projekt za ponos

- Ovo je prvi projekt koji je u potpunosti pripremljen u provedbi u skladu s novim Zakonom o JPP-u. Svi mi u Županiji, a posebice zaposlenici Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, možemo biti ponosni - ističe sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel. Radi se o investiciji od 235 milijuna kuna, što je u današnjoj krizi i situaciji vrijedno pažnje i značajno ne samo za Sisačko-moslavačku županiju nego i za cijelu Hrvatsku. Ne samo što će imati najveći broj smještajnih kapaciteta, za 270 pacijenata, nego će, što nas posebno zanima, pružiti mogućnost stručnog i znanstvenog usavršavanja i već prisutnih medicinskih fakulteta koji imaju dio nastave ili određenih vježbi u našoj bolnici - rekla je o projektu Marina Lovrić-Merzel.

Zdravlje i pravosuđe

Županica je naglasila da 90 posto iznosa od 235 milijuna kuna, u anuitetima na 25 godina, plaća Ministarstvo zdravlja, dok preostalih 10 posto plaća Sisačko-moslavačka županija. Međutim, vode se pregovori s Ministarstvom pravosuđa o preuzimanju plaćanja županijskog dijela jer, prema njenim riječima, Ministarstvo pravosuđa ima problema sa smještajem forenzičnih pacijenata, a ovim projektom bi se zadovoljile potrebe dvaju ministarstava - zdravlja i pravosuđa.

Kako doznajemo od ravnateljice Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači dr. Marine Kovač, u planu je rekonstrukcija postojećeg i gradnja novog prostora. Uporabna površina Zavoda nakon završetka investicije bit će 16.357 četvornih metara, gdje će biti smješteni poliklinika, bolnički odjel, edukacijski centar i drugi sadržaji. Inače, u cijeloj Hrvatskoj samo je 375 ležajeva za forenzično-psihijatrijske pacijente, od čega je najviše, 200, bilo u Popovači i dosad.

Visoki standardi

- Mi smo projekt napravili tako da smo stručno, smještajno i sigurnosno poboljšali zbrinjavanje sudskih pacijenata, dakle forenzičnih pacijenata koji su vrlo zahtjevna populacija, koji moraju biti tretirani na specifičan način i svi mi koji radimo u tom sustavu znamo da to nije lagan posao. Što se tiče samog projekta, u odnosu na sadašnji, on donosi puno novih stvari jer to više nije klasični bolnički odjel koji ima krevete i sobe.

Sada se radi o vrlo zahtjevnim standardima, isključivo o jednokrevetnim, dvokrevetnim i najviše trokrevetnim sobama koje imaju svaka svoj pripadajući sanitarni čvor, te sve druge nove sadržaje uključujući dijagnostički trakt, dnevnu bolnicu i poliklinički dio, kao i edukacijski centar koji će biti važan i za bolnicu, ne samo za forenziku - ističe dr. Kovač.

Za dvije godine Neuropsihijatrijska bolnica u Popovači s kapacitetom od 270 ležajeva na Odjelu forenzične psihijatrije bit će i najveći centar forenzične psihijatrije u Hrvatskoj.

- Ne samo što će imati najveći broj smještajnih kapaciteta nego donosi i mogućnost razvoja za grad Popovaču i otvaranje novih radnih mjesta za liječnike i zdravstveno osoblje - istaknula je županica Marina Lovrić-Merzel.

Tko su forenzično-psihijatrijski pacijenti?

Forenzično-psihijatrijski pacijenti su specifična skupina bolesnika, koji zbog svoje bolesti zahtijevaju pojačan tretman jer se radi o osobama koje su pod utjecajem psihopatoloških doživljaja počinili i čine kaznena djela. Svi pacijenti su odlukom suda proglašeni neubrojivim jer su ostvarili obilježja kaznenog djela i društveno su opasni u takvoj mjeri da im je potrebno odrediti prisilni smještaj u specijaliziranoj psihijatrijskoj ustanovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:35