PRINOSI OPET PODBACILI

Urod pšenice 20 posto manji, ali neće nas spasiti niti EU - uvozit ćemo iz Rusije i SAD-a

Vinkovci, 310510.Istok slavonije od sinoc neprestano pada kisa, zasad nije donijela vece probleme gradjanima.Na fotografiji voda bi mogla unistiti usjeve na poljima.Foto: Damir Glibusic / CROPIX
 Damir Glibusic / CROPIX

Prognoze o rekordnom urodu pšenice u posljednjih pet godina doslovno su pale u vodu. Zbog travanjskih poplava te rekordno kišovitih svibnja i početka lipnja prinosi te žitarice bit će barem 20 posto manji.

Lani suša, sada kiša

- Očekivalo se milijun tona, ali neće biti više od 800.000 kilograma - tvrdi Mate Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Ni urod kultura zasijanih na proljeće neće biti ništa bolji. Sjetva je kasnila oko tri tjedna i mnoga su polja s tek izniklom repom istrunula, a zbog kiše, kažu u Komori, mogla bi propasti gotovo polovica te biljne kulture.

- Šećerna repa nikada nije izgledala lošije. Lani su je stotine tona propale zbog suše, a ove će je godine uništiti kiša. I kukuruz, soja te suncokret zaostaju u rastu. Potraje li ovakvo vrijeme do sredine lipnja, štete će biti velike - upozorava Brlošić. Srednja je Europa pod vodom pa nas, kažu u HPK, neće spasiti ni uvoz iz EU. Cijela bi se Europa uskoro mogla suočiti s nestašicom žitarica, uljarica, šećera i povrća i morat će se više okrenuti uvozu iz Rusije i SAD-a.

Špekulantske cijene

Iako je kilogram pšenice na burzi u Budimpešti sada 1,40 kuna, u HPK kažu kako se procjenjuje da u Hrvatskoj neće premašiti 1,20 kuna, što je dokaz da su trgovci i burzovni špekulanti već pripremili teren za zaradu.

- Gnojiva, sjeme, gorivo - sve je poskupjelo, a preostalih milijardu kuna poticaja u vaučerima neće nam isplatiti. Kako da budemo konkurentni u Europi - pitaju se u HPK.

Katar bi od nas uvozio meso i ribu

Od EU ništa, moramo se okrenuti drugim tržištima, a nadamo se da će biti nešto od najave ulaganja Katara u hrvatsku poljoprivredu, nadaju se u HPK. Prije desetak dana, na incijativu MVP-a, održao se sastanak o katarskim ulaganjima u hrvatski prehrambeni sektor. Katar je zainteresiran za ulaganja u postojeće farme ili dugoročni zakup poljoprivrednog zemljišta.

Zainteresirani su prije svega za uvoz naše govedine, junetine i teletine, manje količine svjetske klase janjetine, peradi, razne ribe i morskih plodova te svih vrsta polutrajnih i trajnih salama, povrća i prerađene konzervirane hrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:46