SUKOB MIŠLJENJA

SVAĐA U SABORU ZBOG ZAKONA O OBRANI Kotromanović poručio HDZ-u: 'Mi predlažemo zakone i raspolažemo sa 4 milijarde kuna proračuna'

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik države i vrhovni zapovjednik će, kako sada stvari stoje, ostati bez utjecaja na to kako će izgledati zakoni koji se tiču obrane jer će mu vladajući oduzeti tu ovlast.

Vlada, kako neslužbeno doznajemo, nema namjeru mijenjati odredbe Zakona o obrani prema prijedlozima koje je Saboru uputio predsjednik Ivo Josipović. To pak, znači da predsjednik države kao vrhovni zapovjednik ostaje bez ovlasti davanja prethodnog mišljenja na zakone iz područja obrane. Prema novom Zakonu o obrani ubuduće će vrhovni zapovjednik davati prethodno mišljenje samo na akte Vlade, a ne i na akte Sabora. Pojednostavljeno to znači da će o obrambenim zakonima tražiti prethodno mišljenje predsjednika samo na prijedlog koji Vlada upućuje u Sabor. A iako se u saborskoj proceduri sadržaj tih zakona može značajno promjeniti, vrhovni zapovjednik više neće imati nikakvog utjecaja na to jer neće imati pravo davanja mišljenja.

Saborski odbor za obranu jednoglasno je na današnjoj sjednici podržao konačne prijedloge Zakona o obrani i Zakona o službi u oružanim snagama iako je Josipović u svom dopisu koji je, nakon što ga je Vlada ignorirala, poslao Saboru i Odboru jasno poručio da neke odredbe iz spomenutih zakona nisu dobre i trebalo bi ih unaprijediti. Najspornije Josipoviću je upravo to što se vrhovnog zapovjednika razvlašćuje od davanja prethodnog mišljenja na obrambene zakone.

HDZ još uvijek ne zna hoće li podnijeti amandmane na zakon u skladu s izmjenama koje traži Predsjednik, a Vlada također ne namjerava mjenjati zakon amandmanima dakle ostaju pri prijedlogu koji su uputili u Saboru bez obzira na Josipovićeve primjedbe.

- Pa da smo htjeli da u zakonu ostane ovlast prethodnog mišljenja predsjednika na akte Sabora onda bismo to tako i predložili u zakonu – rekao je nam je jedan član Vlade. Ministar obrane Ante Kotromanović novinarima je pak, samo rekao da će „Vlada razmotriti amandmane koji iz Sabora dođu na zakonske prijedloge“.

Po svemu sudeći u ovoj bitci između Josipovića i premijera Milanovića , kao pobjednik izlazi Vlada jer vladajući očigledno nemaju namjeru popusiti zahtjevima predsjednika države.

A predsjednikov savjetnik za obranu Zlatko Gareljić na današnjoj se sjednici Odbora svom silom trudio pokazati kako „nema nikakvog prijepora između Vlade i predsjednika“ jer tvrdi, oni nisu strateške naravi, a „predsjednik je svoje prijedloge poslao Saboru radi daljnjeg unaprijeđenja obrambenog sustava“. Gareljić uopće nije problamatizirao to što je Vlada zakone uputila u Sabor bez prethodnog mišlenja Predsjednika, no isto tako niti jednom riječju nije spomenuo da je možda Josipović spreman neke svoje prijeloge povući. Za ministra obrane pak, nema ništa sporno u tome što je Zakon u Sabor upućen poslan bez mišljenja Josipovića.

Nakon što ga je predsjenik Odbora Tomislav Ivić (HDZ) upozorio kako vrhovni zapovjednik prema zakonu mora dati mišljenje Kotromanović je uzvratio:

- Nema veze što je on vrhovni zapovjednik. On treba poslati prethodno mišljenje Saboru, a ne vladi. Osim toga mi predlažemo zakone i raspolažemo sa 4 milijarde kuna proračuna.

Na strani predsjenika države je i general Petar Stipetić koji smatra kako bi trebala ostati mogućnot da vrhovni zapovjednik i ubuduće daje mišlenje ne samo na akte Vlade već i akte Sabora.

- Bez prethodnih mišljenja predsjednika niti jedan akt iz segmenta obrane ne bi smio biti donesen – upozorio je Stipetić.

- I vladajući i oporba su inače pozdravili i Zakon o obrani i Zakon o služni u oružanim snagama te se slažu da je značajno poboljšanje u odnosu na ono što smo imali dosada. Oporba je negodovala što Vlada nije poštivala proceduru i zakone je uputila Vladu bez mišljenja predsjednika pa se on morao obratiti Saboru.

- Nije dobro da se rade proceduralni propusti jer se time nas dovodi u neugodnu situaciju. Procedura je kod ovih zakona posebno važna jer bi oni trebali biti doneseni konsenzusom – naglasili su HDZ-ovi Zvonko Milas i Tomislav Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:21