MOBILNA NACIJA

KRAJ FIKSNIH TELEFONA Hrvati su u prva tri mjeseca poslali 839 milijuna SMS poruka i potrošli 76 milijuna gigabajta prometa na internetu

zagreb130406ilustracija mobiteli zracenjefoto: igor sambolec-desk-
 Igor Sambolec/CROPIX

ZAGREB - U korištenju telekumunikacijskih usluga u Hrvatskoj nastavlja se trend osjetnog pada u fiksnoj telefoniji te znatnog povećanja utrošenih minuta u mobilnoj telefoniji, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Tako je u prvom tromjesečju ove godine u nepokretnoj mreži ostvareno 872 milijuna odlaznih minuta, što je pad od 20,6 posto u odnosu na isto razdoblje godine prije.

U pokretnoj je, pak, mreži u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvareno 1,87 milijardi odlaznih minuta. U odnosu na prva tri mjeseca 2012. ostvaren je porast od 22,6 posto.

U prvom je ovogodišnjem tromjesečju ukupno poslano 839 milijuna SMS poruka, što je u usporedbi s prvim kvartalom prošle godine porast za 11,4 posto.

Istodobno je u prva tri mjeseca 2013. poslano i ukupno 5,4 milijuna MMS poruka (koje uključuju i multimedijske sadržaje), a to je porast od 1,8 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine.

Statistički podaci pokazuju i da je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ukupno ostvareno 76 milijuna gigabajt (GB) internetskog prometa, što je porast za 30,2 posto u usporedbi s istim razdobljem lani.

Podatke o telekomunikacijskim uslugama Državnom zavodu za statistiku dostavlja Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije na temelju tromjesečnih izvještaja prikupljenih od svih operatora na tržištu elektroničkih komunikacija u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:49