STOČARI STREPE ZA SVOJA STADA

U Zagvozdu vukovi zaklali ovcu sto metara od kuće

Niti sto metara od prvih kuća, vukovi su zaklali ovcu Ivana Tomičića iz Zagvozda. Sve se kao obično odvijalo sredinom dana kada su ovce bile na ispaši, piše Slobodna Dalmacija.

- Kao i svakog dana čuvao sam ovce u blizini kuće, kad od jednom odnekuda se pojavio vuk. I dok sam se snašao, ovca je već bila na podu. Nekako sam još onako u šoku uspio dohvatiti štap i natjerati zvijer u bijeg. Međutim, za nesretnu ovcu je bilo prekasno. Zadnji hropci odavali su svu stravičnost i bestijalnost biokovskih zvijeri - žalosno će Ivan Tomičić, kojem su prošle godine zvijeri zaklali kravu i nekoliko ovaca.

Učestali napadi na nezaštićena stada zabiokovskih stočara izazvali su svu sumnju u opravdanost njihove zaštite, jer oni koji skrbe o vukovima, očito nisu upućeni u njihovu brojnost daleko veću od službene brojke od 260 jedinki u cijeloj Hrvatskoj. Samo u Biokovu i Mosoru, prema tvrdnjama lovaca, ima oko četrdesetak zvijeri odakle se svakodnevno spuštaju u svoje krvave pohode.

Nema dana, a da na području Zabiokovlja i Zamosorja ne nastrada koja domaća životinja, a sve češće napadaju divokoze i muflone. Raširenost vukova je tolika da zvijeri u potrazi za hranom dolaze i do samih kuća.

Sve to unosi strah u malobrojne stočare tog kraja koji strepe nad svojim stadima. Malo im je to od pomoći, jer u zadnje vrijeme vukovi unatoč nazočnosti pastira, pa i pasa ovčara, bez straha nasrću na životinje, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:26