INTERVJU S GRADONAČELNIKOM OSIJEKA

Ivica Vrkić: Gotovo svi građani koji me zovu, njih 90 posto, zovu me jer očajnički trebaju posao

Bio sam i komunist i njegova žrtva. Jedan sam od rijetkih ljudi u Hrvatskoj koji je osobno surađivao ili imao neke kontakte i s Titom i s Tuđmanom i s Mesićem i s Josipovićem
 Danijel Soldo/CROPIX

Baš tog jutra kad sam kretao na razgovor s gradonačelnikom Osijeka Ivicom Vrkićem čuo sam na radiju podatak da je Osijek najdepresivniji grad u zemlji.

Na prvi pogled, prolazniku koji dođe na jedan dan u grad na Dravi ne izgleda tako. Ljetni dan kao u bilo kojem gradu.

Ali, Vrkić se složio da u Osijeku ima previše depresije, prije svega zbog nezaposlenosti. Zato je odlučio da će on prvi uvijek biti nasmijan. I tvrdi kako Osječani to već primjećuju.

Dok je pješice išao na posao, kaže, iz tramvaja mu je mahnula jedna žena. Nije odmah prepoznao tko mu to maše.

“Čim sam došao u ured, zazvonio je telefon, javio sam se, a ženski glas mi kaže: gospodine gradonačelniče, kako vas je lijepo vidjeti ujutro nasmijanog. Bila je to tramvajka Adamček”, govori mi Vrkić.

Podsjetio sam Vrkića kako je novi gradonačelnik Splita preko noći poboljšao političku atmosferu u svome gradu osobnom gestom, tako što je stao na čelo Gay Pridea.

Koliko smo iza Splita

Danas je nezamisliv Gay Pride u Osijeku. Je li Osijek baš toliko iza Splita?

- Gay Pride je legitiman i dobrodošao u Osijek. Učinit ću sve što mogu da pomognem u organizaciji, uvijek su dobrodošli u mojem uredu. Ali moje tradicijske vrijednosti priječe me da budem na čelu Pridea. Ne mogu zbog manifestacije okrenuti kaput i biti ono što nisam.

Prošlo je više od mjesec dana kako ste preuzeli vođenje grada. Što ste zatekli u blagajni i ladicama?

- Nisam se orijentirao na traženje kostura po ormarima, već da što prije uđem u život građana i njihove probleme. To je važnije nego da čeprkam što su radili moji prethodnici. Išao sam po mandat gradonačelnika zato da promijenim uvjete života u Osijeku. Nezaposlenost je najveći problem. Skoro 90 posto poziva koje dobivam od građana tiču se molbi da nekoga zaposlim. Svima ponavljam ono što sam rekao u kampanji: svatko tko će glasati za mene zato što očekuje da mu nekoga zaposlim neka ne glasa za mene. Mogu jedino stvoriti uvjete za zapošljavanje, ali neću biti veza za posao. Moj prethodnik nije dobro raspolagao gradskim novcem.

Ali bivši gradonačelnik se pohvalio da vam je ostavio 32 milijuna kuna?

- Ostavio je, ali taj je novac bio na računu samo zato što nije platio dospjele obveze. Čim sam došao, morao sam platiti ono što on nije i taj se novac brzo istopio.

Jeste zatekli kakve ugovore koji, po vama, nisu dobri za grad?

- Oni su u zadnjih pola godine željeli napraviti sve ono što nisu tijekom cijelog mandata. Sklapali su na brzinu ugovore koji su štetni, jer se građevinski poslovi ne mogu napraviti preko noći.

Budite konkretni, navedite štetni ugovor koji su sklopili?

- Evo primjer tramvajske pruge u naselju Višnjevac. Odlučili su napraviti kilometar pruge, ali nisu predvidjeli električne instalacije - kao da će tramvaj vući konji. A električne instalacije upola povećavaju cijenu invsticije. Osim toga, pruga ne ide do kraja naselja, što bi bilo logično. Njima je bilo važno samo krenuti u tu investiciju i dobiti pažnju javnosti u kampanji, a ne pripremiti cjelovit projekt.

Vi ćete to ispraviti?

- Da, zadužio sam se već kako bismo produžili prugu i napravili cjeloviti projekt. I niz drugih projekata pokazuju da bivša gradska vlast nije imala stratešku politiku razvoja, da se uopće nisu ozbiljno bavili time, već bi zakopali lopatu onoliko koliko je njima trebalo, da nešto malo naprave, da operu malo novca i zadrže se na vlasti.

Kažete da su prali novac? To je kriminal. Imate li dokaze za to?

- Znam da su grad i gradska poduzeća dogovarali sponzorske odnose s bankama i osiguravajućim kućama, a u takvim se situacijama uvijek dio sponzorskog novca da kulturnim i sportskim ustanovama. A u kulturu i sport nije došlo ni kune od tih ugovora. Jedino su profitirali Glas Slavonije i Glavaševa Slavonska TV jer je novac od ugovora s bankama i osiguravajućim društvima išao samo u HDSSB-ov medijski prostor. Naravno da je to bilo pranje novca u cilju održavanja svog političkog inženjeringa i ostanka na vlasti.

Ne dovodim svoje ljude

Najavili ste reviziju svih gradskih poduzeća. Je li to obavljeno?

- Neka su poduzeća, poput Gradskog vodovoda, sama zatražila reviziju i ovih će dana dobiti izvješće. Konzultirao sam se sa stručnjacima koji su mi sugerirali da ne trošim novac na reviziju, da ne ispadne da trošim novac na reviziju samo da bih optužio prethodnu vlast, već da pričekam da taj posao obavi Državna revizija. Zato ću pričekati Državnu reviziju.

Ali smijenili ste direktore gradskih poduzeća i doveli svoje ljude?

- Smijenio sam, ali nisam doveo svoje ljude. Zadnjih desetak godina bio sam izvan politike i svih događanja, nisam ni imao ljude s kojima bih radio posao u gradu. Zamolio sam svoje političke partnere, koji su me podržali, da u svom kadrovskom rezervoaru izaberu najistaknutije ljude. Oni su mi predložili svoje stručnjake za direktore i ja sam ih prihvatio.

Niste ih vi birali, ali prihvaćate biti odgovorni za njihove rezultate?

- Oni su sada moji direktori i svima sam rekao: vi možete politički komunicirati sa svojim strankama, ali poslovno samo sa mnom. Svi će imati prolazno vrijeme nakon tri mjeseca, pa nakon šest mjeseci i ako ne budem zadovoljan njihovim rezultatima, sigurno ću ih mijenjati.

Traže li stranke ustupke od vas kako bi naplatile svoju podršku na izborima?

- Naravno da ima pritisaka i da se traži zahvalnost za neke ljude koji su odradili posao u kampanji. Ali već sam javno rekao i sada ponavljam: možemo razgovarati o svemu, samo ne o zapošljavanju.

Nikoga niste zaposlili na zahtjev stranaka?

- Ne. Ne znam hoću li moći ostati nepopustljiv, moram biti iskren, ali to je moj stav. Ustrajat ću na tome, jer ako zaposlim jednog po stranačkoj liniji, izgubit ću vjerodostojnost. Ne mogu reći da mi netko iza leđa neće nešto pokušati, ali ja u tome neću sudjelovati. Sa strankama dogovaram da javno objavimo popis svih gradskih poslova, da se zna gdje se i kada oslobodilo radno mjesto i da se onda putem natječaja traži novi čovjek.

Što ako ministar Ivan Vrdoljak zatraži da zaposlite nekoga? Poznat je po tome da u državnoj službi zapošljava prijatelje.

- Njegove stranačke obveze mene se ne tiču. Zahvalan sam mu što mi je omogućio kandidaturu, ali nisam u ovo ušao s njim kao stranački čovjek, nisam trgovao s njime. Mi smo se dogovorili kao partneri na projektu, zna se što ja moram odraditi, a što on.

Što ministar Vrdoljak mora napraviti?

- Kod dovođenja investicija u Hrvatsku, ministar mora dati prednost Slavoniji. Koliko god to bilo pristojno ili ne, ali Slavonija je zbog rata i loše politike u zaostatku prema ostalim dijelovima Hrvatske. Ja ću pripremati uvjete, a on će pokušati dovesti investicije u ovaj kraj. To je i početak i kraj našeg političkog dogovora.

Ostajete li nestranački gradonačelnik?

- Apsolutno. Kad je u pitanju grad, svaka je stranačka politika suvišna jer je preuska u odnosu na širinu problema koje svaki grad ima.

Kome podnosim račun

Ali ne možete uspješno voditi grad bez podrške Gradskog vijeća.

- Da bih opstao, moram voditi računa o svom zaleđu, o interesima svojih političkih partnera. Ali, naša suradnja mora se kretati u okviru pravila koja smo dogovorili na početku.

Koja su to pravila?

- Dogovorili smo da ću preuzeti sve glavne predizborne projekte svojih političkih partnera, da ćemo ih zajedno pripremati i osiguravati sredstva u proračunu. HDZ je u kampanji najavio smanjenje cijene vode, sjeo sam s njima i dogovorio smanjenje cijene. Produljenje pruge je projekt nezavisne liste Ante Đapića, besplatni udžbenici projekt su HNS-a, isplata plaća radnicima MK Slavonija zahtjev je Laburista. Naš odnos je živ, nije završio krajem kampanje i raspodjelom funkcija.

Svim političkim opcijama bio je cilj srušiti HDSSB s vlasti. To vam je uspjelo. Znate li što raditi s vlašću koju imate?

- Nije bio cilj samo srušiti HDSSB, važnije je bilo staviti gradsku vlast u funkciju građana. Budem li imao problema u svom političkom zaleđu, uvjeravam vas da ću to javno, putem televizije, reći i tražiti pomoć javnosti. Građanima podnosim račun, a ne politici, naročito ne samo jednoj.

Bojite li se HDSSB-a?

- Ne bojim se. Dobio sam mandat da nešto napravim, trudit ću se, ali stalno moram voditi računa o tome koga imam protiv sebe. Njima nije stalo da ja uspijem. To je dnevna borba koja nije završila krajem kampanje. I ako se tako nastavi, ako borba s njima bude najvažniji dio mojeg posla, ja neću uspjeti.

Kako ste si osigurali podršku HNS-a, s obzirom na to da ste se ranije politički razišli s njima?

- Danom izbora naš smo odnos doveli do razine praktične suradnje. Sve drugo je prošlost za mene. Najzahvalniji sam što sam dobio priliku napraviti nešto za svoj grad. Ako mi što zatreba, bez kompleksa razgovaram s Vrdoljakom, pa i s Vesnom Pusić ako je potrebno.

A s Vesnom Pusić godinama niste razgovarali. Zašto?

- Do 2000. bio sam direktor HRT-a. Na to me je mjesto postavio HDZ. Kad je HDZ izgubio izbore, dao sam mandat na raspolaganje jer sam smatrao da trebam otići s politikom s kojom sam došao. U Saboru se raspravljalo o mojem izvješću o radu HRT-a, ali ja nisam bio uopće pozvan. Gospođa Pusić je u toj raspravi rekla stvari koje nisu točne, naljutio sam se i prestao razgovarati s njom. Do ovih izbora nismo razgovarali.

Je li nju bilo teško uvjeriti da vas HNS podrži?

- Ne, dapače, čuo sam da je reagirala dobro. Kad joj je Vrdoljak to predložio, rekla mu je da je to izvrsna ideja.

Bez potpore HDZ-a vi biste teško pobijedili, a HDZ sada surađuje u Gradskom vijeću i sa SDP-om. Što dobroga Osijeku može donijeti politički brak iz interesa?

- Izvana to izgleda tako, ali ja ne gledam na tu suradnju na taj način. U gradu nema prostora za nacionalne politike. Koja je razlika biti u Osijeku SDP-ovac, HDZ-ovac ili HNS-ovac? Nema je. Znate zašto? Zato što su uvjeti za život takvi da svi razmišljaju jedino o tome kako preživjeti.

Znači, u Osijeku je jedino važno jesi li HDSSB ili svi drugi?

- Ne vodim rat protiv HDSSB-a, ali vodim rat protiv oligarhije koja je podjarmila tu stranku i stavila u funkciju podjelu grada. Neću biti bahat jer sam mandat dobio kroz dijalog, kroz uvažavanje svih različitosti, od lijevoga do desnoga, od antifašizma do braniteljskih interesa i domoljublja. Sve to pokušavam objediniti da bih izvukao sokove koji će dati novi život Osijeku.

Vi ste onda bez ikakvog političkog identiteta?

- Što će meni politički identitet ako imam moralni, intelektualni i gospodarski integritet? Svoj sam ugled u gradu stekao kroz poslove koje sam radio. Spašavao sam Belje i Uljaru, a tako sam spašavao i radna mjesta. Vodio sam mirnu reintegraciju i tako sam spašavao živote. Za to treba ljudski integritet, što će mi politički?

Podržali su vas i premijer Milanović i Karamarko. SDP i HDZ mogu surađivati u Osijeku, mogu u Dubrovniku. Zašto baš nikako ne mogu na državnoj razini?

- Ako se ni u čemu ne slažemo, kako ćemo ići naprijed? Mislim da bi njih dvojica morali sjesti i dogovoriti se o deset krucijalnih točaka, prije svega gospodarskih. Političke i svjetonazorske teme su važne, ali su beskorisne našim građanima.

Tko je kriv za komarce

Odgovara li Vladi stalna rasprava o ideološkim temama jer se onda ne mora toliko posvetiti ekonomskima?

- Ne mogu govoriti protiv vlade koja je stala na moju stranu i omogućila mi da dobijem mandat.

Ne želite govoriti ni o Vladinim greškama?

- Ne.

Pa onda rušite i svoj moralni integritet.

- Ne, kako mi se može zamjeriti što 24 sata dnevno radim za interese svojih sugrađana? Milanović i njegovi propusti me ne zanimaju. I dalje sam mu zahvalan što me je podržao, što je procijenio da je veća korist za Osijek da prođem ja nego SDP. Milanović nije tražio da na listiću uz moje ime stoji SDP, već sam bio kandidat “grupe građana”.

HDSSB-ova gradska vlast stalno je tvrdila da državna vlast zapostavlja Slavoniju i Osijek. Je li to točno?

- Nije. Dok su krčmili u HDZ-u, dok su mogli uzimati lovu, onda im je središnja vlast odgovarala. Međutim, kad su shvatili da ne mogu imati koristi od toga da Zagrebu psuju mater i traže od njega lovu istovremeno, onda su se okrenuli osječkom proračunu. Za njih država funkcionira dok ih ne dira. Ako ih takne, onda više ne priznaju državu. Što će im država koja kažnjava? Zbog takvog odnosa prema Zagrebu, Milanović je postao kriv za komarce u Osijeku, a ne gradska vlast.

Što mislite o SDP-ovoj ideji da se Ustavom ukine zastara za politički motivirana ubojstva?

- Tjerate me da priznam da sam političar, a ja sada želim biti samo gradonačelnik.

Ali ta se tema tiče i vas osobno, jer ste bili “hrvatski proljećar”, poznavali ste ljude koji su bili žrtve tog vremena.

- Bio sam i komunist i njegova žrtva, bio sam nacionalist, sve opcije sam prošao u životu. Možda nije korektno to isticati, ali jedan sam od rijetkih ljudi u Hrvatskoj koji je osobno surađivao ili imao neke kontakte i s Titom i s Tuđmanom i s Mesićem i s Josipovićem.

Kad ste vi osobno raskrstili s prošlošću?

- Kad sam konzumirao ideju hrvatske države o kojoj sam sanjao, kad smo dobili svoju državu.

Zašto političare zanimaju duhovi iz prošlosti? Nemaju drugog sadržaja za ponuditi ili zato što te teme nisu na pravi način zatvorene?

- Prvo, nisu zatvorene na pravi način. A drugo, puno je teže biti kreativan i kvalitetno raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:00