KOMENTAR IVANA PAĐENA

U svijetu znanosti suci moraju biti sivi činovnici

Što se to dogodilo u kontinentalnoj Europi da je sudac, od jednoga od tri sudionika sudovanja, postao njegov vladar, ali ne i vladar države?

Izvješćujući o izmjeni Zakona o kaznenom postupku, Večernji list je obznanio “Suci opet postaju vladari sudnice”. Što to znači?

U angloameričkom pravosuđu suci su samo “prometnici” između tužitelja, optuženih i porota, koje ustanovljuju činjenično stanje i odlučuju da li su optuženi krivi. No zajedno sa zakonodavnom i izvršnom vlasti vladari su države. U kontinentalnoevropskom pravosuđu suci su također vladari, ali samo u sudnicama.

Angloamerički pravnici drže da su samo njihovi suci doista suci. Koliko je ta ocjena načelno smislena pokazuje Mirjan Damaška kad pita: “Da li Božji” postupci Sudnjeg dana moraju biti osporavani da bi bili svrstani u sudske? Da li je Michelangelo doista htio prikazati “u Sikstinskoj kapeli” upravni a ne sudnji dan?“ Pokazuje i da je ocjena povijesno netočna, jer se još u XII. stoljeću u Bologni podučavalo da je sudovanje djelo tri osobe: suca, tužitelja i tuženog.

Što se to dogodilo u kontinentalnoj Europi da je sudac, od jednoga od tri sudionika sudovanja, postao njegov vladar, ali ne i vladar države?

Očito, kontinentalnoevropske države u mnogo su većoj mjeri od angloameričkih postale socijalnima pa svojim građanima ne daju samo pravo na pristup sudu nego i financijsku te sudsku pomoć da ga ostvare.

Važnije, u 12. i 13. st. uspostavljaju suca istražitelja, koji ustanovljuje činjenično stanje pa čini tužitelja suvišnim. Dakle, u vrijeme uzleta filozofije kao razumske potrage za istinom koju inače navješta Božja objava, osnivanja sveučilišta kao ustanove za tu potragu i nastanka dominikanaca kao reda znanstvenika koje je utemeljitelj odmah poslao da studiraju u sveučilištima. No, to je i vrijeme inkvizicije, koju provode ti isti dominikanci (i franjevci, također filozofi), križarskih ratova protiv krivovjeraca i vjerskih ratova među kršćanima.

To se vrijeme uglavnom samo nazivima promijenilo nakon osamostaljenja filozofije od teologije te znanosti od filozofije. Nacionalne akademije znanosti zakonom su propisane kao najviše znanstvene ustanove, tj. crkve. Crkvenu inkviziciju zamijenili su Gestapo, Udba, Guantanamo. Moderni ratovi nazivaju se nacionalnima i oslobodilačkima, a oni bez upotrebe oružja kulturnima. Malne svi se opravdavaju znanostima. Tako se u kulturnom ratu oko spolnog odgoja u školama - koji je Žarko Puhovski primjereno nazvao zdravstvenim vjeronaukom - i jedna i druga suprotstavljena strana poziva na znanost.

U svijetu u kojemu je znanost postala mjerilom svega sudac mora biti sivi činovnik koji je vladar sudnice. To zato da bi si omogućio da ustanovi činjenično stanje na temelju znanstvene istine koju će mu priopćiti vještaci koje je on imenovao, a ne oni koje su imenovale stranke u sporu. To nije nužno loše, pogotovo ako je alternativa sudac “prometnik”. Jer taj je dužan prepustiti okrivljenoga da se brani protiv policije koja je znanstveno opskrbljena, ne samo kad si okrivljenik ne može platiti dovoljno opskrbljene odvjetnike i vještake, nego i kad mu je odvjetnik nemaran.

Što da radi sudac kad rješava spor, ne o tom što je znanstvena istina o pojedinom činjeničnom stanju, nego o tom koja su mjerila pravno primjerena za ocjenu znanstvenosti npr. knjiga? Ustavni sud RH 16.0 7. 2013. ukinuo je takva mjerila Pravilnika o uvjetima za napredovanje u znanstvena zvanja s obrazloženjem. Među ostalim: “Ustavni sud naglašava da nije njegova zadaća posredovati ili arbitrirati u raspravi koja se unutar znanstvene zajednice vodi o pitanjima koja su bitna za položaj znanosti i znanstvenika u RH” te “država ne smije nametati prisilna pravila radi promicanja jedne… teorije znanosti”.

Jedan znanstvenik odluku je komentirao “Ustavni sud presudio je protiv znanosti“, drugi “Prva nedopustiva pogreška Ustavnog suda u tome je što se miješa u rad djelatnosti koju očito ne razumije”, treći “Kakva nam je većinski akademska zajednica - primarno društveno-humanistička - takav nam je i Ustavni sud... nevjerojatno su brzi i učinkoviti kada treba braniti uzurpirano “pravo” loših”.

Dakle, Ustavnom sudu niječu nadležnost da kao vladar u vlastitoj sudnici ne prihvati njihove teorije znanosti.

Vide li ti znanstvenici da ćemo nakon znanstvenog socijalizma, koji je nestajao i time da smo kao prva socijalistička država uveli ustavno sudovanje, dobiti znanstveni kapitalizam bez ustavnosti? Ako i ne vide, vidoviti su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:05