POZIVAJU NA PREGOVORE

'VLADA SELO I SELJAKE VODI IZRAVNO U PROPAST' HDZ podupire prosvjede seljaka

Ceminac kod Belog Manastira, 070813.Seljaci su danas u podne zapoceli mirni prosvjed. Zahtjevaju sastanak sa premijerom Zoranom Milanovicem, traze ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i isplatu cijelokupnog poticaja za 2012. godinu.Na fotografiji: Prosvjed seljaka u baranjskom selu Ceminac.Foto: Emica Elvedji / Cropix
 Emica Elveđi / CROPIX

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) podupire prosvjede nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, koji već osmi dan traju u većini kontinentalnih županija te poziva na daljnje razgovore između predstavnika seljačkih udruga i Ministarstva poljoprivrede te Vlade, rečeno je na konferenciji za novinare HDZ-a u Vinkovcima.

Potpredsjednik HDZ-a i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić optužio je Vladu da uslijed neimanja razvojnih planova i programa razvitka ruralnog prostora, selo i seljake vodi izravno u propast. "Ministar Tihomir Jakovina i Vlada nemaju strateške odrednice za razvoj poljoprivrede. Vlada reagira na odluke ministra koje su trenutačne i nemaju perspektivu", ocjenio je Galić dodajući kako su u takvom stanju poljoprivrednici prisiljeni na prosvjede, koji su za HDZ, osim što su očekivani, i legitimni.

Prema njegovim riječima, da bi se otklonili postojeći problemi u suradnji i komunikaciji između Ministarstva poljoprivrede i Vlade te nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača potrebno je nastaviti razgovarati uz uvažavanjem stavova svih strana.

Na pitanje novinara, u čemu se razlikuju sadašnji zahtjevi i razina retorike prosvjednika od zahtjeva i retorike koja se mogla čuti na prosvjedima seljaka kada je na vlasti bila Vlada HDZ-a i kada su se prosvjednici također "bunili" protiv niske otkupne cijene pšenice, neisplate poticaja te tražili smjenu tadašnjeg HDZ-ovg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, Galić je ponovio kako sadašnja Vlada nema cjelovitu strategiju razvoja hrvatske poljoprivrede, te kako svatko ima pravo da prosvjedima izražava svoje mišljenje i stav.

Član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo HDZ-a Luka Burilović zamjerio je Vladi što, kako je kazao, poljoprivredu tretira kao "sporednu stvar" te razvoju pojedinih područja u Hrvatskoj prilazi na selektivan način, "jedne potporama podupirući, a druge, izostankom potpora kažnjavajući".

Član toga odbora i predsjednik pododbora za ruralni razvoj HDZ-a Andrija Matić naveo je kako zbog smanjivanja poticaja obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) u Vukovarsko-srijemskoj županiji u ovoj godini nisu ostvarila 75 milijuna, a zbog smanjenja pšenice 60 milijuna kuna očekivanih prihoda. "Tražimo žurno okončavanje programa ruralnog razvoja kao i da Ministarstvo poljoprivrede, što mu je i jedna od zadaća, poradi na osnaživanju poljoprivrednika kako bi postali snažna pregovaračka skupina, a što je sve preduvjet za osiguranje većih, raznovrsnijih i dostupnijih potpora", naveo je Matić.

Prema riječima člana odbora Željka Burazovića, na području Brodsko-posavske županije oko 8.000 tamošnjih OPG-ova ove je godine zbog smanjenja poticaja ostvarilo 57 milijuna kuna manje nego u prošloj godini. "Nije tu riječ samo u usporavanju poljoprivrednje proizvodnje. Stvari su mnogo dublje i ako se ovako nastavi hrvatskom selu prijeti propast", upozorio je Burazović.

Prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača, koji traže isplatu zaostalih poticaja i više otkupne cijene pšenice te smjenu ministra poljoprivrede Tihimira Jakovine, traju već osmi dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:54