SELJAČKI PROSVJED

Seljaci optužuju: Kupuju od nas pšenicu jeftino, a onda izvoze 50% skuplje

 Ivan Brkić / Glas Podravine / CROPIX

Dio udruženih seljaka namjerava svoja prava i zahtjeve za većom otkupnom cijenom pšenice pokušati potražiti u Zagrebu jer su u međuvremenu dobili potvrdu da otkupljivači njihovu pšenicu kupljenu za 1,05 kuna već izvoze i prodaju u inozemstvu po cijeni od čak 1,50 kuna! Informacije o izvozu, koje su seljaci i ranijih dana spominjali, objavljene su jučer u informativnim emisijama Hrvatskog radija.

Martin Vuković, urednik emisije za selo HR, potvrdio nam je da su domaći otkupljivači, a riječ je o pet, šest tvrtki, već izvezli između 70 i 100 tisuća tona pšenice.

Kupci sa Sredozemlja

- Uz riječku, zadarsku i splitsku luku pšenica se izvozi i preko Vukovara. Kupci su uglavnom zemlje iz Sredozemlja, počevši od naših susjeda Talijana, ali pšenica se iz Luke Vukovar izvozi i u Pakistan. Neslužbeni i izvori kažu mi da joj je cijena od kunu i 55 do kunu i 60 lipa. U tu cijenu uračunati su i troškovi dopreme i utovara na brodove - rekao nam je Vuković. Inače, troškovi utovara u vukovarskoj luci su 15 eura po toni, a u Rijeci, gdje se pšenica dva puta pretovaruje, trošak je 35 eura po toni. Ako tome dodamo troškove kamionskog transporta, nema sumnje da su otkupljivači našli svoj interes.

Ista otkupna cijena

Zvonko Pipić, glavni pregovarač seljačkih udruga, kaže kako je seljacima od početka bila sumnjiva namjera otkupljivača da otkupe svu pšenicu po istoj cijeni.

- Nikada se nije dogodilo da se po istoj cijeni otkupljuje stočna i krušna pšenica. Otkupljivači su se udružili da bi zaradili na našoj muci, a Vlada se pravi luda da ništa ne zna. Zašto nisu postupili kao naši susjedi u Srbiji koji su sve tržne viškove otkupili za svoje robne zalihe po proizvođačkoj cijeni njihovih proizvođača - pita se Tomislav Pokrovac, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka. On najavljuje pohod tridesetak traktora na Zagreb iz svoje Vukovarsko-srijemske županije, ali, kaže, “nije siguran dokle će ih policija pustiti”.

Ministri bez odgovora

Zanimljivo je da Agencija za tržišno natjecanje nije našla ništa sporno u jedinstvenoj otkupnoj cijeni za pšenicu, što je, kaže Zvonko Pipić, pouzdani znak da su se otkupljivači dogovorili oko cijene.

- Na to pitanje nismo ni dobili odgovor od ministra Linića i Jakovine kada smo ih pitali nije li očito da ista cijena svjedoči o dogovoru. Pa čak nam nisu ni mjereni parametri kvalitete pšenice, poput vlage, primjesa... Nije tu bilo nikakve tržišne utakmice o kojoj oni govore - zaključuje Pipić.

Potrošačima će biti zanimljivo vidjeti hoće li mlinsko-pekarska industrija sniziti cijenu kruha za tih tridesetak posto nižu cijenu pšenice od lanjske, kada je ona bila 1,35 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:25