RADIKALNE MJERE

NE DIRATI!!! VLADA ŽELI JEDINSTVENU POREZNU STOPU OD 20 POSTO Žele privući strane ulagače

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Brojanje novca. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković / CROPIX

Vlada razmatra ideju da se u Hrvatsku uvede jedinstvena stopa poreza od 20 posto, javlja HRT. To je jedan od načina za privlačenje stranih ulagača, smatraju u Vladi.

U Hrvatskoj trenutno postoji nekoliko poreznih stopa te prevelika razlika između poreza na dobit od 12 posto i onog na dohodak od 12, 25 i 40 posto. Ovisno o uprihođenom, država onima koji više zarađuju kroz porez na dobit i prirez može uzeti i do 47 posto.

Novi zakon imao bi jedinstvenu stopu poreza od 20 posto - na dohodak, dobit i PDV. Pojedine zemlje su implementacijom ovakvog sustava postigle rast prihoda od oporezivanja i do 20 posto, iznose porezni stručnjaci, i hvale ovakav potez Vlade.

Sindikati ne dijele njihov stav. Krešimir Sever, primjerice, smatra da je takozvani flat-rate porezni sustav - u kojem svi izdvajaju jednaki postotak od primanja - duboko nepravedan. Sever zaključuje da bi Hrvatska na ovaj način samo postala porezni raj za bogataše, javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:30