SIMULACIJE OBALNE VIZURE BRAČKOG MJESTA

Nova era Postira: Megahotel udvostručuje ljetnu zaradu

Tvornica koja je bila na mjestu budućeg hotela preseljena je izvan mjesta, a općinska vlast i Uprava Sardine sada samo čekaju pravog kupca za turistički megaprojekt

Stara Sardina, tvornica konzervirane ribe u Postirama koja je prehranila generacije Bračana, ovog tjedna odlazi u povijest, a na više od pet tisuća četvornih metara zemljišta trebao bi niknuti luksuzni hotel.

Nova, puno veća i modernija tvornica preselila se na brdo iznad Postira pa će stari pogoni biti srušeni. Lokacija stare tvornice a budućeg hotela izuzetno je zanimljiva. Riječ je o zemljištu koje je doslovce na nekoliko koraka od mora.

Atraktivna lokacija

Bio je to jedan od rijetkih primjera industrije u samom srcu malog turističkog mjesta, praktički na plaži. Općina je stoga objeručke prihvatila ideju Sardine o premještanju pogona na brdo izvan mjesta, jer industrija, koliko god korisna bila za lokalnu ekonomiju, nikada nije bila prizor s razglednica. Sada se to mijenja.

Iako se kupac za zemljište još nije našao, ne treba sumnjati da će se to uskoro dogoditi. Rijetko se, naime, nalazi lokacija toliko atraktivna za gradnju hotela. U samom je mjestu, no opet pomalo izdvojena od glavne ulice, kafića i restorana. Ništa ne zaklanja predivan pogled na more, Split i Omiš, a odmah ispred hotela trebala bi biti plaža.

Vrijednost zemljišta poslovna je tajna dostupna samo ozbiljnim, zainteresiranim kupcima, no svakako je riječ o velikom iznosu jer takvog zemljišta neposredno do mora u razvijenim turističkim mjestima poput Postira na Jadranu gotovo da više i nema. A treba istaknuti i da je budući hotel na Braču, našem otoku koji je najbolje povezan s kopnom, sa 14-15 polazaka trajekta dnevno. A do Postira je samo 20-ak minuta ugodne vožnje živopisnim bračkim krajolikom.

Kad smo prije godinu dana suvlasnika i jednog od ključnih ljudi Sardine Niku Bezmalinovića pitali zašto se sam ne okuša u hotelijerstvu na tom visokovrijednom zemljištu, rekao nam je da taj posao prepušta onima koji ga znaju raditi, baš kao što se i on bavi onime što najbolje zna - preradom svježe ribe.

Užurbani razvoj općine

Tko god ga kupio, dočekat će ga sređena situacija. Općinske vlasti i uprava Sardine pobrinuli su se da dokumentacija za gradnju novog hotela bude spremna. Vlasnička struktura je čista, kolokvijalno rečeno jedan kroz jedan, a Sardina je u općinski proračun uplatila čak polovicu komunalnog doprinosa potrebnog za gradnju novog hotela da bi poslovnu priliku učinila atraktivnijom.

Sve to samo će pridonijeti užurbanom razvoju općine Postira, koja je i prije investicije od 250 milijuna kuna, kojom je sagrađena nova tvornica, bila jedna od najbogatijih hrvatskih općina s gotovo nepostojećom nezaposlenošću, a s otvaranjem novih radnih mjesta u novom pogonu i budućem hotelu mogla bi konkurirati i kao najrazvijenija.

Pripremljeno je i neobvezujuće idejno rješenje budućeg izgleda hotela “Postira”, odluči li ga budući vlasnik tako nazvati. To rješenje upravo je u postupku javne rasprave, no pozornost plijeni vrlo funkcionalnim dizajnom i uklopljenošću u lokalnu arhitekturu.

Idejno rješenje potpisuju Helena Čerina i Jure Bešlić, koji su u projektu napomenuli da im je jedna od misli vodilja u izradi projekta svakako bio karakteristični dalmatinski identitet. Tako će budući resort-hotel s četiri zvjezdice na pročelju imati elemente suhozida, a najmanje 40 posto građevinske čestice bit će posvećeno zelenilu i parkovnim nasadima, i to isključivo mediteranskom bilju.

Hotel bi trebao imati važnu funkciju i za samo mjesto, odnosno ispunjavati javnu namjenu pa je dio hotela predviđen za postirsku mjesnu knjižnicu. Prema tom idejnom rješenju, uz 200 soba hotel će imati i kongresni centar, u ponudi će biti wellness i kozmetičke usluge, ugostiteljski objekti, vanjski i unutarnji bazen te fitness. Sve to trebalo bi se smjestiti na tri etaže s nadgradnjom, na terenu s padom od oko 7 metara. Stoga će krovna arhitektura razlomljenošću krovnih ploha slijediti nivelaciju terena. Planirana je i podzemna garaža sa 64 parkirna mjesta da gosti ne bi prometno zagušili ionako usko mjesto koncentrirano u prvom redu do mora. - U ovom trenutku Postira raspolažu sa 230 mjesta u hotelskom smještaju, a s gradnjom novog hotela udvostručili bi se hotelski kapaciteti. Želja nam je produljiti sezonu i orijentirati se na sporski turizam. Zato je u idejnom rješenju naveden unutarnji, zatvoreni bazen od 33 metra, a upravo planiramo i gradnju sportsko-rekreacijskog centra na mjestu dosadašnjeg nogometnog igrališta. Od 1998. broj noćenja u Postirama narastao je sa 28.000 na 117.000 godišnje, koliko ih je bilo prošle godine. Vjerujemo da će se taj broj i dalje povećavati, pogotovo s gradnjom novog hotela. Sve je to samo početak jer upravo ovih dana dovršavamo strategiju općinskog razvoja od 2014. do 2020. godine - objašnjava postirski pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Tonči Sanader.

Strategija za budućnost

Napominje da je s gradnjom nove tvornice i budućeg hotela općina nastavila svoju ideju tripartitne ekonomije - bazirane na turizmu, poljoprivredi vezanoj uz proizvodnju maslinova ulja kroz zadrugarstvo i ribarstvo te preradi ribe u tvornici Sardina, najvećoj u Hrvatskoj i među najsuvremenijima u Europskoj uniji. Pripremljen je i elaborat uklanjanja, odnosno rušenja stare tvornice, što će svakako biti jedan od većih događaja novije bračke povijesti. Tek nakon toga novi kupac može početi gradnju hotela. No u Općini ne vjeruju da će se sve to dogoditi prije 2014. Ali vizija razvoja je tu, čime se ne mogu pohvaliti mnoge druge hrvatske općine.

U Sardini ne žele govoriti o ulagačima

Zanimljivo je istaknuti da proizvodnja konzervirane ribe na desetak i više godina starim proizvodnim linijama i sada traje. Završit će u petak, kad će na svečanom otvorenju točno u podne biti pušten u rad novi pogon. Stari strojevi bit će prodani, a ostat će goli zidovi nekadašnje tvornice spremni za rušenje i prenamjena zemljišta u hotelski kapacitet.

Iako se često mogu čuti priče o zainteresiranim kupcima - prošle godine veliku medijsku pozornost izazvala je dezinformacija da je u luku Postira uplovio tajkun Roman Abramovič da vidi lokaciju za svoj novi hotel - u Sardini zasad šute o potencijalnim partnerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:48