KAKO U EU TUMAČE KANCELARKINU KRITIKU

Diplomati EU: Ovo postaje neugodno, hitno trebate riješiti spor s Bruxellesom

Lex Perković mora brzo biti promijenjen i mora stupiti na snagu znatno prije ljeta 2014., poručuju diplomati EU
 AP

Na dan kada su u Bruxellesu pažljivo pratili što se događa u Berlinu nakon velike pobjede kancelarke Angele Merkel , najmanje što se očekivalo bilo je da se ona izjasni o problemu u odnosima Hrvatske i EK i govori o neispunjavanju dogovorenog s hrvatske strane.

Iako je Merkel odgovarala na novinarsko pitanje, diplomati nekih država EU i tu izjavu vide kao dokaz koliko je ovo pitanje postalo neugodno za Hrvatsku. “Najbolje je da taj spor riješite s Komisijom što prije jer ovo postaje sve neugodnije”, rekao nam je jedan diplomat u Bruxellesu.

Svi govore o Hrvatskoj

Već nekoliko dana, osobito od prošle srijede do danas, i pregled europskog tiska koji radi Europska komisija ima veliki broj stranica posvećenih Lex Perković, a jučer su objavili čak i komentar finskog dnevnika Hufvudstadsbladet kojim se izražava potpora potpredsjednici Vivien Reding (zanimljivo je da ona boravi u Helsinkiju), koja traži da Hrvatska promijeni zakon jer nova država članica mora ispuniti svoje obveze te da je Komisija u pravu kada na tome inzistira.

Ostalo je još otprilike tjedan dana roka za konzultacije EK s drugim državama članicama EU prije nego na dnevnom redu bude i formalna odluka o mogućim sankcijama Hrvatskoj u obliku blokiranja fondova za Schengen. Ali u Bruxellesu kažu da je najvažnija konzultacija ona između Hrvatske i EK jer se samo u tim razgovorima može pronaći rješenje kako bi se izbjegle još veće neugodnosti.

Dobronamjerna poruka

Kako je potpredsjednica EK u Helsinkiju do srijede, spekulira se da bi se krajem ovog tjedna mogla sastati i s ministrom pravosuđa Miljenićem kako bi pronašli rješenje spora što bi, prema izvorima iz Komisije, značilo brzu promjenu zakona i stupanje na snagu “u određenom roku, ali znatno prije ljeta 2014.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:39