‘U slučaju Lex Perković mi smo u pravu, a ne EU’

 Davor Pongracic / CROPIX

Zoran Milanović posvetio je dosta vremena u svom govoru objašnjavajući vlastito viđenje tzv. Lex Perković, koji je izazvao krizu između Hrvatske i EU.

Unatoč upozorenjima iz EK, a i upozorenju Angele Merkel od ponedjeljka, premijer je opet ustvrdio da je Vladina politika ispravna.

REDING PORUČUJE 'Još nema kompromisa s Hrvatskom. Očekujem Miljenića u Bruxellesu'

Još od Franje Tuđmana, niti jedan premijer ili predsjednik nije prema međunarodnoj zajednici nastupio u tako državotvornom tonu poput Milanovića u govoru u Saboru. Kada je završio govor o toj temi, predsjednik Sabora Josip Leko upozorio ga je da je prekoračio 60 minuta, koliko je predviđeno za obraćanje naciji, međutim ipak je dopustio da Milanović nastavi svoj govor. Sa stajališta predsjednika Vlade Lex Perković je promijenjen zbog Domovinskog rata.

Štitimo ljude

“Što se tiče Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima, naš jedini motiv za pokušaj vremenskog ograničavanja za kaznena djela počinjena nakon 2002. bio je da zaštitimo ljude koji su na našoj strani sudjelovali u Domovinskom ratu od mogućih kaznenih postupaka u nekoj od zemalja EU”, najavio je Milanović.

Pritom je bio slikovit i cijelu situaciju usporedio s dramom, koju zagovornici popuštanja žele pretvoriti u farsu.

“Moja dužnost kao predsjednika Vlade je da vas na to upozorim. To je kao puška na zidu u prvom činu drame, Čehovljeve ili bilo koje druge, u drugom će opaliti, samo gledajte. Hrvatsko pravosuđe treba doći do dokaza o svakom zločinu i kazniti krivce.

‘Bit ću tvrdoglav’

Treba biti istražena svaka prijava i svaki glas o odgovornima za ratne zločine, ali najviše pred našim pravosudnim tijelima jer to su naši zločini i naša drama. A ovako se pretvara u farsu. Zbog takvog našeg pristupa Hrvatska neće biti ni na koji način oštećena ili sankcionirana jer ne može.

Tako ja vidim članstvo u EU i za to ću se boriti, ako treba još tvrdoglavije i još upornije. Jer, nažalost, u našoj zemlji je imati stav i upornost u nekim stvarima samo druga riječ za iracionalnost i tvrdoglavost, zovite kako hoćete, ali država se ne vodi na način na koji se vodila ranije. Tu nema kompromisa, tu nema kompromisa”, rezolutno je istupio Milanović.

Pritom je više puta ponovio izrečeno obećanje da će već za par dana Vlada postići kompromisan dogovor s Bruxellesom, što je u skladu s izjavom ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić koja je u New Yorku rekla da je ovaj spor riješen. S druge strane, u utorak je Viviane Reding upzorila da još ništa nije gotovo, a slična upozorenja ovih dana dolaze iz raznih diplomatskih krugova. Milanović je pozvao građane da prihvate kako je Hrvatska sada članica EU.

“Hrvatska nikome ništa ne duguje za ulazak u EU. Mijenjali smo se nabolje i ispunili smo visoke kriterije koji su od nas zahtijevani. Nitko nam ništa nije poklonio, kao što nam nitko ništa nije poklonio ni u protekla dva desetljeća. Niti tražimo da nam netko nešto daruje. Tražimo, međutim, da nas se poštuje”, poručio je premijer jučer u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:03