ISTRAŽIVANJE CRO DEMOSKOPA

ANKETA OTKRILA: Hrvati će izaći na referendum i glasat će za odredbu braka kao zajednice muškarca i žene

Prema rezultatima istraživanja koje je za HRT provela Promocija plus - 50,7 ispitanika odgovorilo je kako će “sigurno izaći” na referendum koji definira brak kao zajednicu žene i muškarca , dok ih je 11,2 navelo da će “vjerojatno izaći”.

Izlazak na referendum

Da neće izaći na referendum izjasnilo se 22,1 posto ispitanih, dok ih je 6,8 posto reklo da vjerojatno neće izaći. Njih 9,2 dalo je odgovor “ne znam”.

Prema rezultatima tog istraživanja koje je provedeno na uzorku od 1300 ispitanika, od sigurnih i vjerojatnih birača, njih 68,1 posto izjavilo je da su za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak zajednica žene i muškarca. Protiv unošenja odredbe u Ustav izjasnilo se 26,7 posto birača, a njih 5,2 posto navelo je da “ne zna”.

Ćirilični natpisi

U istraživanju je bilo postavljeno i pitanje - koji je vaš stav o dvojezičnosti i ćiriličnim natpisima u Vukovaru? Od četiri ponuđena odgovora, najviše ispitanika - 39,2 posto reklo je da Vukovar treba proglasiti mjestom posebnog pijeteta. Za to da se treba provesti novi popis stanovništva sa stalnim prebivalištem izjasnilo se 22,9 posto ispitanika, dok je njih 19,3 posto za “potpunu primjenu Ustavnog zakona o pravima manjina”. Za proglašenje moratorija na primjenu Ustavnog zakona izjasnilo se, pak, 11,2 posto ispitanika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:44