OSTOJIĆ PONOVNO POKREĆE ISTRAGU

Operacija Juda: HDZ-ov plan za hapšenje Bajića

Sanaderova obrana želi se spasiti zaboravljenom akcijom iz prvih dana otkrića afere Fimi-Media

Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera ponovno je uzburkala javnost i ponukala određene političke krugove na reakcije, predlažući na suđenju u aferi Fimi-Media (ne)službene rezultate nadzora nad novinarima vezano za navodno curenje informacija iz istraga USKOK-a.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković prvi su put, prije otprilike godinu dana, uoči donošenja prvostupanjske presude u aferama Hypo i Ina-Mol, “mahali” ovim dokumentom, tvrdeći da iz njega proizlazi da su novinari i urednici Jutarnjeg i Večernjeg lista imali na stotine telefonskih kontakata s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem upravo u vrijeme kada su objavljivani pojedini tajni iskazi.

Kosor nije prisluškivana

Međutim, ovaj je put Sanaderova obrana isticala kako se, osim zabilježenih telefonskih kontakata, u spornoj policijskoj analizi nalaze i sadržaji komunikacije pojedinih osoba iz koje se vidi, kako je istaknuo Prodanović, da je bivša premijerka Jadranka Kosor slala neke ljude u DORH da “toče Sanaderu” te da su je oni izvještavali o tome što se događalo.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je jučer da policija sigurno nije prisluškivala bivšu premijerku, ali je napomenuo da policija istražuje jesu li nad njom provođene neke druge mjere. Jadranka Kosor pozdravila je Ostojićevu odluku da pokrene istragu o navodima obrane Ive Sanadera.

Da je policija nadzirala novinare dok je trajala istraga protiv Sanadera, još je koncem prošle godine potvrdio ministar Ostojić, ustvrdivši da je nalog za tu policijsku akciju dao tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić te da je za njezino operativno provođenje bio zadužen njegov zamjenik Milijan Brkić, današnji glavni tajnik HDZ-a.

To nije sporio ni bivši ministar unutarnjih poslova, sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, ističući da je policija sve odradila po zakonu te da meta nisu bili ni novinari ni Mladen Bajić, već netko iz sustava koji je dostavljao informacije iz istrage.

Međutim, činjenica je da je u aferi nadzora novinara bilo više, najblaže rečeno, nepravilnosti. Prisluškivanja, prema službenoj verziji, nije bilo, ali su prikupljeni izlisti telefonskih poziva petero novinara, a tadašnjega glavnog urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešea se i pratilo.

Analiza prikupljenih podataka uništena je u policiji te je naknadno rekonstruirana iz informacijskog sustava MUP-a.

SMS-ovi Ratka Mačeka

Iako izravnih postupanja prema Bajiću nije bilo, posve je jasno da se u ovoj akciji, navodno kodnog u imena Juda, preko novinara pokušalo doći upravo do Bajića. Upravo zbog toga može se govoriti i o prekoračenju ovlasti policije kada su se tražili izlisti telefonskih kontakata za novinare, koji teško mogu biti osumnjičenici za odavanje službene tajne. Međutim, za to nitko nije odgovarao.

Ukoliko se pokaže, a što se može iščitati iz riječi odvjetnika Prodanovića, da je za spornu policijsku analizu uzet sadržaj SMS poruka optuženog Ratka Mačeka upućenih tadašnjoj premijerki, iz rezultata formalnih mjera tajnog prisluškivanja (uz sudski nalog) u istrazi Fimi-Media, vjerojatno će i ova Ostojićeva istraga ostati bez konkretnih rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:28