AKCIJA USKOK-a

!!! ISKLJUČENO PO NALOGU GLAVNOG UREDNIKA !!! OTVOREN TREĆI KRAK AFERE REMORKER Uhićeni izvukli 5 mil. kuna preko Premilovčeve tvrtke

 CROPIX

Splitski poduzetnik Zvonimir Radić i još četiri osobe uhićeni su jučer u sklopu afere Remorker.

Premda su neki od osumnjičenika radili u Hrvatskoj gospodarskoj komori, ovaj najnoviji krug istrage ne povezuje se s njihovim angažmanom u HGK, već s tvrtkom za proizvodnju farmaceutske ambalaže Piramida d.d. iz Sesveta, u kojoj su bili odgovorne osobe do prošle godine, kada je Piramidu preuzeo nizozemski Blue Sea Capital fond.

Radića i ostale osumnjičenike, a riječ je o članu Uprave Krešimiru Hledi, te bivšemu članu Uprave Piramide Vedranu Viloviću tereti se da su iz Piramide od 2005. do 2012., kada su joj bili na čelu, izvukli oko pet milijuna kuna. To su, prema optužbama zagrebačkoga Županijskoga državnoga odvjetništva, činili preko tvrtke Igora Premilovca, Remorker International, dakle, preko iste tvrtke preko koje je izvlačen novac iz HAC-a i HGK.

NOVI VAL UHIĆENJA Iza rešetaka završio Vidoševićev pokrovitelj i još sedam osoba

Obrazac je također bio isti, sklapali bi se ugovori o fiktivnim uslugama između Premilovca te Piramide te bi Premilovcu zatim plaćali novac, koji bi on, nakon što bi zadržao proviziju od desetak posto, vraćao Radiću, Hledi i Viloviću. I Vilović i Radić su osim svojih funkcija u Piramidi obnašali i funkcije u HGK, iz čega se da zaključiti kako je Premilovčevu vještinu pranja novca koristio čitav jedan krug ljudi koji su se međusobno poznavali. Vilović je bio direktor Sektora za graditeljstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a Radić je bio član NO-a Komore.

No, najzanimljivije ime među osobama koje su jučer privedene bio je ono Marice Glavaš, bivše blagajnice HDZ-a, koja je na tome mjestu 2008. zamijenila mnogo poznatiju Branku Pavošević. Dok je Pavošević završila kao optuženik u slučaju Fimi-Media, njezina nasljednica Marica Glavaš je na suđenju Sanaderu i HDZ-u bila samo svjedok. Između ostaloga, u svojem iskazu pokušala je demantirati kako je u stranci postojao tzv. crni fond.

U travnju 2010. godine, neposredno prije pokretanja istrage protiv HDZ-a, Glavaš napušta posao u stranci i zapošljava se u Piramidi, gdje ju je sada zatekla ova najnovija istraga.

Najnovijim uhićenjima otvoren je, čini se, i treći krak afere Remorker, a nakon što su otvorene istrage vezane uz HAC i HGK Državno odvjetništvo, prema svemu sudeći, počinje otvarati i istrage protiv privatnih tvrtki koje su također prale novac preko Premilovca.

Naime, odmah nakon otvaranja istrage u aferi Remorker otkrilo se kako je Premilovac zapravo prao novac za čitav niz hrvatskih tvrtki.

Premda su najveći od oko nekoliko desetaka milijuna kuna bili izvlačeni s računa HGK i HAC-ovih podizvođača Strabaga i Viadukta, postojao je niz novčanih transakcija u iznosu od po nekoliko milijuna kuna u korist poznatih hrvatskih tvrtki, uglavnom marketinških. Sve ove transkacije Premilovac je uredno zapisivao u svoje bilješke, a iz njih se detaljno vidi koliko je mjesečno novca izvlačio iz svake tvrtke, koliku bi proviziju zadržavao za sebe, čak i po kojemu bi tečaju toga dana oprani novac iz kuna mijenjao u eure.

Piramida je 2012. zapošljavala 139 ljudi, a danas ju vodi Krešimir Hlede, dioničko je društvo, a kao dioničar se navodi tvrtka Pharmakon ulaganje d.o.o., tvrtka koja je 2013. pripojena društvu Piramida. Danas se kao osnivač te tvrtke vodi tvrtka Pharmakon B. V. iz Amsterdama. Temeljni kapital tvrtke iznosi 26,3 milijuna kuna. U srpnju 2012. godine regionalni private equity fond Blue Sea Capital stječe 100 posto vlasništva u Piramidi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:06