KOLIKO POREZNE OBVEZNIKE STOJI VOJNI ORDINARIJAT

Za upola manji broj vojnika Crkva od države uzima 50 posto više nego 2004. godine

U deset godina za dušobrižništvo MORH je izdvojio više od 135 milijuna kuna

Na plaće i materijalne troškove članova Vojnog ordinarijata iz budžeta MORH-a u zadnjih deset godina utrošene su 110,217.632 kune.

Dodaju li se tome troškovi izgradnje sjedišta Ordinarijata na Ksaverskoj cesti u Zagrebu, koji su prema službenim podacima MORH-a iznosili 24,101.100 kuna, te troškovi namještaja od 1,349.256 kuna, iznos koji su porezni obveznici platili za potrebe dušobrižništva katoličkih vjernika u Hrvatskoj vojsci penje se na 135,667.988 kuna.

Treba pojasniti da se spomenuti iznos odnosi isključivo na troškove dušobrižništva u Hrvatskoj vojsci i u njega ne spadaju troškovi dvadeset dviju kapelanija zaduženih za duhovnu skrb pripadnika policije, čije se plaće financiraju iz budžeta MUP-a.

Troškovi koji rastu

Zanimljivo je da su rashodi za potrebe Vojnog ordinarijata od 2004. iz godine u godinu neprekidno rasli iako se u istome razdoblju broj vojnika zbog preustroja, modernizacije i ukidanja obaveznog služenja vojnog roka postupno smanjivao s nekadašnjih 30.000 na današnjih 15.000 pripadnika Oružanih snaga.

Godišnji budžet Vojnog ordinarijata 2004. iznosio je 7,917.732 kune, da bi iz godine u godinu rastao za oko milijun kuna te 2008. dosegnuo nešto više od 12 milijuna kuna godišnje. Od 2008. do danas ustalio se na iznosu oko 12 milijuna kuna godišnje i ostao je neokrznut i u godinama krize, kad je ukupni budžet MORH-a bespoštedno smanjivan.

Na pitanje zbog čega su troškovi dušobrižništva u vojsci rasli u razdoblju u kojem je broj vojnika prepolovljen, iz Službe za odnose s javnošću MORH-a poslali su nam pisani odgovor koji ne objašnjava puno: “Tijekom godina mijenjala se organizacijska struktura pa tako i struktura materijalnih rashoda, a koji su u ovisnosti o realiziranim aktivnostima”.

Na ratnim dnevnicama

Oko dvije trećine godišnjeg budžeta Ordinarijata troši se na plaće svećenika, a jedna trećina odlazi na održavanje velebnog sjedišta na Ksaveru, troškove režija kapelanskih stanova i prostora za molitve pri vojarnama, putovanja i hodočašća.

Strukturu Vojnog ordinarijata čine vojni ordinarij Juraj Jezerinac, generalni vikar, biskupski vikar za pastoral, ekonom Ordinarijata, pomoćnik vojnog ordinarija, dva tajnika, dvadesetak vojnih kapelana i njihovih zamjenika. Svi navedeni su svećenici koji su odlukom nadležnog biskupa dodijeljeni Vojnom ordinarijatu, osim zamjenika vojnih kapelana koji su profesionalni vojnici. Plaće im se obračunavaju prema koeficijentima djelatnih vojnih osoba. Tome treba dodati i samostalni odjel MORH-a za potporu Vojnom ordinarijatu s desetak zaposlenih.

Vojni kapelani i zamjenici razmješteni su po vojarnama, a jedan od njih nalazi se s hrvatskom postrojbom u Afganistanu i jednako kao i profesionalni vojnici, uz redovitu mjesečnu plaću, od MORH -a dobiva ratne dnevnice (18.000 eura za šest mjeseci). Na osnivanje i financiranje Vojnog ordinarijata Hrvatska se obvezala ugovorom sa Sv. Stolicom.

Sociolog Ivica Maštruko

To je besmisleno i nije nam potrebno!

Sociolog religije i prvi hrvatski veleposlanik pri Svetoj Stolici, Ivica Maštruko, kaže da je postojanje vojnog ordinarijata u zemlji s profesionalnom vojskom od samo 15.000 vojnika besmisleno i nepotrebno.

- Oni će, naravno, reći da se bave ne samo dušobrižništvom profesionalnih vojnika, nego i ostalih zaposlenika MORH-a i članova njihovih obitelji, ali oni vjerske potrebe zadovoljavaju u župama u kojima žive - ističe Maštruko.

Svećeničke plaće u rangu generala

19.819

Vojni ordinarij Juraj Jezerinac: plaća u rangu general bojnika, bruto iznos plus dodatak na staž

13.377

Generalni vikar: plaća u rangu brigadira, bruto iznos plus dodatak na staž

11.395

Biskupski vikar: plaća u rangu pukovnika, bruto iznos plus dodatak na staž

10.405

Tajnik Ordinarijata i vojni kapelani: plaća u rangu bojnika, bruto iznos plus dodatak na staž

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:58