VRHOVNI SUD ODLUČIO Perkovića treba izručiti Njemačkoj

 Goran Mehkek / CROPIX

Vrhovni je sud donio odluku o žalbama na odluku Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu koje smatra da bi nekadašnjeg jugoslavenskog i hrvatskog obavještajca Josipa Perkovića trebalo izručiti Njemačkoj.

Podsjetimo, žalbu je podnio Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo koji tvrdi da je Izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo neispitivati tzv. dvostruku kažnjivost.

Podsjetio je i da je tužiteljstvo dva puta odbacilo prijave protiv Perkovića za Đurekovićevo ubojstvo, a uvjeren je i da njegov klijent u Njemačkoj ne bi imao pošteno suđenje, iako je ta država primjer vladavine prava.

Potpuno neočekivano, s obzirom da u cijelom slučaju zastupa interese njemačkog tužiteljstva, Državno se odvjetništvo također žalilo Vrhovnom sudu na odluku Izvanraspravnog vijeća.

DORH je istaknuo da je sud povrijedio zakon te pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje kada je zaključio da u slučaju Perković nije nastupila zastara kao apsolutna zapreka za predaju.

Pojasnili su da je ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića, zbog kojeg Njemačka traži Perkovićevo izručenje, počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. dakle, prije veljače 1991. kada je zbog izravne primjene novog hrvatskog Ustava ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnost njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od dvadeset godina.

Uslijed toga, prema DORH-u, najveća kazna koju su sudovi mogli izreći počiniteljima nedjela za koje je ranije bila propisana smrtna kazna je zatvor od najviše petnaest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 13:51