MITO NA SUDU

UZIMAO NOVAC ZA SLOBODU ‘Dala sam sucu 500 dolara da moj dečko ne završi u zatvoru’

Splitskim sucima Robertu Pešutiću i Anti Unkoviću sudi se u Rijeci. Navodno su za pogodovanje u presudama uzeli 14.000
 Zeljko Sop / CROPIX

Suđenje splitskim sucima Robertu Pešutiću i Anti Unkoviću, optuženima da su zlorabili sudačke dužnosti i primali mito, nastavljeno je ovaj tjedan u sudnici riječke sutkinje Ike Šarić.

Riječ je o jednoj od najvećih pravosudnih afera koju je USKOK godinama istraživao, a rezultirala je Pešutićevim uhićenjem u listopadu 2010. i podizanjem optužnice protiv splitskog suca. Prema njoj, Pešutić je prodavao slobodu, odnosno osiguravao oslobađajuće presude, odgode izvršenja kazne ili obnovu postupka za određene svote.

Pešutić je, prema onome za što ga se tereti, obećavao klijentima i da će uz financijsku naknadu kod drugookrivljenog suca Unkovića osigurati oslobađajuću presudu. Suci su, prema optužnici, za pogodovanje u presudama i odgodama izvršenja kazni primili ukupno 14.000 eura. Među optuženima su još i ugostiteljica Gabrijela Soldo za davanje mita, koja je sa 10.000 eura predanih Pešutiću pomogla svom prijatelju Renatu Hittelu kojem se sudilo za iznudu, kao i poduzetnik Gordan Bičak, bivši saborski zastupnik HNS-a, nesuđeni predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza i vlasnik nekoliko propalih tvrtki u Splitu kojeg se tereti da je Pešutića poticao na zloporabu položaja.

Kako stoji u USKOK-ovoj optužnici, Pešutić je na traženje Bičaka, koji je zbog gospodarske prevare pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu, zbog čega je Vrhovnom sudu podnio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne, odugovlačio s radom na predmetu i pozitivno rješavao njegove zahtjeve za zadržavanje izvršenja kazne, čuvajući ga tako od odlaska u zatvor.

Zbog specifičnosti slučaja, odnosno funkcija na splitskom sudu koje su obnašali optuženici suđenje je prebačeno u Rijeku.

Sutkinja Šarić izdala je nalog policiji da na suđenje dovede Nadu Karin, jednu od ključnih svjedokinja, nakon što se u ponedjeljak nije pojavila na ročištu. No, N. Karin je za jučerašnje ročište faksom poslala potvrdu o bolesti pa su, umjesto ročišta, pročitani iskazi prijašnjih svjedoka.

Nada Karin je, inače, prvotno bila optužena za davanje mita, ali je u kasnijoj fazi, vjerojatno nakon nagodbe s USKOK-om, postala svjedokinja. Njoj je sudac Pešutić, navodno, 2010. ponudio da će za 3000 eura osigurati da Ante Unković kao mjerodavni sudac donese oslobađajuću presudu za jednog okrivljenika, inače njezina izvanbračnog partnera Roberta Klarića, optuženog za kazneno djelo prevare, te je nakon što je novac predan taj plan i realiziran.

Svjedočenje Vesne Glavan otkrilo je modus operandi Roberta Pešutića i po svemu sudeći upravo je njezin slučaj bio ključan za razotkrivanje korupcijskog klupka u koje se zapleo splitski sudac. Naime, riječ je o osobi koja je, na nagovor izvanbračnog partnera, Pešutića prijavila DORH-u.

V. Glavan je u svjedočenju optužila Pešutića da joj je rekao da joj neće osuditi partnera Željka Melvana, optuženog za razbojništvo, ako mu da novac te da ju je, iako mu je platila 500 dolara, na kraju izigrao, izrekavši uvjetnu presudu. Pešutić, koji je i prije svjedokinju bio proglasio bolesnom osobom i patološkom lažljivicom koja mu se želi osvetiti, u sudnici ju je uspio rasplakati pokušavši je diskreditirati. No, nije se dala.

- Gospodine Pešutiću, vi dobro znate kada i za što sam vam davala novac, da ne osudite mog dečka - rekla je i dodala da mu je novac dala jer je on to tražio te da ga ona nije sama nudila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 07:09