SRAMOTNA ODLUKA

ODOBRIO MINISTAR MILJENIĆ?! Svaki dan iz zatvora dolazi raditi u ljekarnu u kojoj je uzela mito

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo je za Slobodnu da su zatvorenici odobrili rad, navodeći da je samo prošle godine isto odobrenje dobilo 40 zatvorenica i zatvorenika

Marija Čižmak (52), ljekarnica zaposlena u Općoj bolnici "Dr. Tomislav Bardek" u Koprivnici, osuđena je 2013. godine na 12 mjeseci zatvora na temelju USKOK-ove optužnice da je u ljekarni primala mito od agenta farmaceutske tvrtke kako bi za bolnicu nabavljala što više lijekova iz palete te tvrtke, piše Slobodna Dalmacija.

Kaznu je počela služiti koncem prošle godine u Remetincu, da bi nakon nepunih mjesec dana dobila odobrenje za premještaj u bjelovarski zatvor, a zatim i odobrenje Ministarstva pravosuđa da iz zatvora svaki dan odlazi na radno mjesto u ljekarni u OB Koprivnica, uz uvjet da se do 16 sati vrati u zatvor.

Ministarstvo pravosuđa potvrdilo nam je da su zatvorenici odobrili rad, navodeći da je samo prošle godine isto odobrenje dobilo 40 zatvorenica i zatvorenika, a zatvorskom je sustavu na ime njihova rada uplaćeno 425.557 kuna.

– Sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, uz pristanak poslodavca može se odobriti nastavak rada zatvoreniku kojemu je izrečena kazna zatvora do jedne godine ako uz nju nije izrečena zabrana obavljanja zvanja, djelatnosti ili dužnosti, a Pravilnikom o načinu izvršavanja kazne zatvora uz nastavak rada zatvorenika kod poslodavca ili kod obavljanja vlastite djelatnosti utvrđen je postupak odobravanja takvog načina izdržavanja kazne, odnosno sva prava i obveze poslodavca, zatvorenika te kaznionice ili zatvora.

Od sanacijskog upravitelja OB-a Koprivnica dr. Petra Stapara tražili smo objašnjenje odnosa bolnice prema radnici osuđenoj za primanje mita na radnome mjestu, no iz odgovora se vidi da ravnatelj smatra da nema ništa s time.

"Ministarstvo pravosuđa odlučilo je da magistra može nastaviti s radom za vrijeme odsluženja kazne. Detaljnije informacije mogli biste dobiti u Ministarstvu pravosuđa", stoji u dopisu koji potpisuje Stapar.

U neslužbenom razgovoru Stapar nam je kazao da je presudom osuđenoj radnici zabranjeno vođenje ljekarne, a ne rad u ljekarni uopće, te da on smatra kako je jedino kao voditeljica mogla biti u poziciji da prima mito.

Čini se da primanje mita na radnome mjestu ljekarnika nije razlog ni za stegovni postupak pred tijelima Hrvatske ljekarničke komore zbog kršenja Kodeksa ljekarničke etike i deontologije, jer Čižmak ne bi mogla raditi bez njihova odobrenja za samostalni rad.

Iz HLJKK nismo uspjeli dobiti nikakav komentar na ovaj slučaj.

U opisu počinjenog kaznenog djela navodi se da je Čizmak, primajući hladnjake, mobitele, informatičku opremu, namještaj i ostalo, protupravno stekla oko 68 tisuća kuna u tri godine.

Čižmak je za Slobodnu Dalmaciju kazala da ne bi željela dati nikakav komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 03:01