SUD ODLUČIO: ZA AFERU FIMI-MEDIA KRIVI I SANADER I HDZ!

UŽIVO: U tijeku izricanje presude za najveću korupcijsku aferu u hrvatskoj politici

Zagreb, 230913.Zupanijski sud.Nastavak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima za slucaj Fimi Media.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

NOVO 09:58 - Svi

09:56 - Bivši premijer Ivo Sanader stigao je na Županijski sud u Zagrebu u pratnji 4 pravosudna policajca.

Maček je priliko ulaska u sud kazao da "očekuje pravdu, dok Barišić i Jurak nisu bili raspooženi za izjave. Odvjetnik Nevenke Jurak kratko je prokomentirao: - "Strpite se malo."

------------------------------

Nakon gotovo dvije godine suđenja danas bi na Županijskom sudu u Zagrebu trebala biti objavljena nepravomoćna presuda u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj se bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader te njegova bivša stranka terete da su novcem iz državnih institucija i tvrtki punili vlastite džepove i stranački crni fond.

Već je jasno da će Mladen Barišić, Branka Pavošević, Nevenka Jurak i Fimi Media biti proglašeni krivima jer su priznali krivnju. U odnosu na njih nepoznanica je samo visina kazne. Dok prijašnji glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček, ako ga sud proglasi krivim, može računati također s blažom kaznom, to se teško može odnositi na Ivu Sanadera i HDZ. Ukoliko ih sudsko vijeće proglasi krivima, oni osim s težim kaznama, Sanaderu prijeti do 13 godina zatvora, a HDZ-u milijunska novčana kazna, moraju računati i s oduzimanjem protupravno stečene imovinske koristi. A to je spomenutih 30 milijuna kuna za HDZ. Zbog toga je pod blokadom i zgrada središnjice HDZ-a vrijedna 20-tak milijuna kuna.

Isto se odnosi i na Sanadera. No, u njegovu slučaju sud ima dvije mogućnosti. Oduzeti mu stečenu ilegalnu korist od 15,2 milijuna za koja ga se tereti ili primjeniti odredbe zakona o tzv. proširenom oduzimanju imovinske koristi kada su u pitanju koruptivna kaznena djela. Prva je varijanta jednostavnija za utvrditi i presuditi, ali ju je u praksi iznimno teško provesti. Naime, oduzeti se može imovina koja glasi samo na osuđenu osobu. A Sanader na sebi gotovo da i nema značajnije imovine.

U drugoj varijanti imovina se može oduzimati i od članova obitelji pa čak i prijatelja za koje se sumnja da za optuženog “čuvaju” imovinu. U Sanaderovu slučaju USKOK je zatražio da mu se oduzme 23,7 milijuna kuna, kao nesrazmjer u njegovoj imovini.

Bivši premijer kojemu će ovo biti druga presuda za korupciju, i u ovom slučaju odbacuje sve optužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:47