POVRATAK ČEŠKE BANKE

Linić ih izbacio iz hrvatske, a sad Češka J&T banka preuzima Vabu

Česi će s Upravom Varaždinske banke do kraja tjedna potpisati ugovor za kupnju većinskog paketa dionica
 Martin Vrabko

Nakon debakla s pokušajem investiranja u Centar banku koja je završila u stečaju, češka J&T banka najavila je želju da dokapitalizacijom od 75 milijuna kuna (10 kuna po dionici) uđe u vlasničku strukturu Varaždinske banke. Većinski vlasnik te banke Fond gospodarske suradnje Alternative koji drži 66,6 posto dionica na taj bi način izgubio dio vlasništva, u korist J&T banke. Do kraja tjedna J&T banka trebala bi, kako doznajemo, s Upravom Vabe potpisati sporazum nakon kojeg bi se roku od 40 dana sazvala skupština dioničara banke.

Nova pravila igre

Na toj bi se skupštini trebalo odlučiti o izdavanju novih dionica, no još nije poznato koji vlasnički udio bi dokapitalizacija trebala donijeti češkoj banci. Neslužbeno su pak kratko poručili da su sukladno dogovoru s državom zainteresirani za većinsko vlasništvo u Varaždinskoj banci.

Alternative Private Equity je kao FGS svoje poslovanje zamišljao kroz investiranje u bankarski sekor, no država je promijenila pravila igre pa ti fondovi koji 50 posto svojih investicija financiraju novcem iz državnog proračuna više ne mogu ulagati u bankarski sektor.

Mezzanin fond

Uz hrvatsku državu ulagač u Alternative fond je RMS Mezzanin fond koji se također financira iz sredstava tvrtki povezanih s J&T bankom.

Alternative je, zbog promjene državne politike, odlučio prodati svoj udio u Vaba banci. No, otkad su lani u studenome oglasili prodaju javnim natječajem do kraja veljače nisu dobili ni jednu ponudu koja bi ih zadovoljila, odnosno nitko im nije ponudio dovoljno novca. Odlučili su da će potencijalni investitori s Upravom Vaba banke razgovarati o mogućoj dokapitalizaciji. Šefica J&T banke Monica Cereova već je ranije najavljivala namjere te banke da investira u Vabu te je ponuda dokapitalizacije logičan nastavak tog interesa.

Nema sreće

U svojem prvom pokušaju ulaska u hrvatski bankarski sektor J&T banka nije imala sreće. Također surađujući s FGS-om Alternative pokušali su dokapitalizacijom uložiti novac u Centar banku u kojoj je dioničar bio Dragutin Biondić, hrvatski poduzetnik, vlasnik Heruca. Također su htjeli uložiti 75 milijuna kuna. No, u posljednji trenutak se ispostavilo da su novac namijenjen dokapitalizaciji Centar banke uplatili na običan račun s kojeg se taj novac mogao utrošiti i u druge svrhe, a ne samo za dokapitalizaciju.

Spašavanje Biondića

Kako bi dokapitalizaciju doista i proveli tražili su da Državna agencija za sanaciju banaka i štednih uloga (DAB) otkupi ukupni kreditni portfelj Centar banke financiran iz sredstava HBOR-a, što se nije svidjelo ministru financija Slavku Liniću koji je računao da će otkupiti samo dio kreditnog portfelja. Linić nije bio zadovoljan niti time što je iznos dokapitalizacije značajno manji nego što ga je J&T banka isprva navela u Planu restrukturiranja Centar banke. Linić je J&T banku proglasio neozbiljnim investitorom. Iz J&T banke su pak tvrdili da moraju odustati jer dioničar banke Dragutin Biondić nije bio voljan podjeliti rizik spašavanja banke s njima.

U Vabi se, tvrde izvori bliski češkim investitorima, slična situacija ne može ponoviti. - U međuvremenu, predstavnici J&T banke su bili na sastancima u HNB-u, predstavili su se kao ozbiljni investitori i sve su nesuglasice riješene - kaže izvor blizak J&T banci.

HNB: Još nismo dobili zahtjev J&T banke

Reputacija češke J&T banke, nakon iznenadnog odustajanja od ulaganja u Centar banku, nije baš besprijekorna pa je upitno hoće li centralna banka podržati njezinu namjeru ulaska u VABA banku.

- Hrvatska narodna banka nije primila zahtjev za izdavanje suglasnosti za stjecanje kvalificiranog udjela u VABA banci od češke J&T banke. Kada i ako takav zahtjev za stjecanje kvalificiranog udjela u VABA banci stigne, HNB će ga pažljivo razmotriti i obavijestiti javnost o svojoj odluci - kažu u

HNB-u. ( M. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 22:04