LEGENDA

SPLIĆANI ŠOKIRANI: GRAD SPLIT NALOŽIO 'Posijecite Hajdukovu murvu!'

Inicijatori akcije složili su se kako bi za analizu stanja i elaborat o sanaciji povijesnog stabla trebalo izdvojiti iz gradskog proračuna dvadesetak tisuća kuna

Hajdukovu murvu će posjeći – odlučili su gradski komunalci, i to u jeku akcije koju je pokrenuo časopis Naprid bili naše Slobodne Dalmacije, kojom bi se od propadanja spasilo legendarno stablo posađeno krajem 19. stoljeća i pod kojim je rođen Hajduk i stasale generacije nogometaša iz zlatnih vremena kluba sa Staroga placa, piše Slobodna Dalmacija.

- Procijenili smo kako su analiza stanja murve, te sanacija i orezivanje starog stabla, što bi stajalo dvadesetak tisuća kuna, u današnjim vremenima besparice previše za gradski proračun. Neizmjerno jeftinije će nas doći uklanjanje Hajdukove murve i sadnja nove sadnice iste sorte, koja će za tridesetak godina postići punu raskoš. Grad za održavanje starih stabala poput ove murve jednostavno nema novca – kratko su nam odgovorili iz Banovine i tako prekinuli inicijativu desetak stručnjaka, koji su se spremali volonterski podržati ovu akciju i spasiti staru murvu.

- Murva jest ugrožena truljenjem središnjeg dijela debla i nametnicima potkornjacima, ali bi je se uz vrlo malo sredstava i pažnje moglo spasiti i stajala bi na Starome placu još desetljećima. Ovakav potez Grada nas je šokirao i ražalostio – izjavili su stručnjaci, koje smo prošlog tjedna okupili na okruglom stolu u trofejnoj dvorani RK “Nada” u neposrednoj blizini murve.

Podsjećamo, na sastanku su bili predstavnici Instituta za jadranske kulture, Javne ustanove park-šume Marjan, gradskog poduzeća “Parkovi i nasadi”, Galerije Meštrović, HNK “Hajduk”, Udruge “Naš Hajduk” i RK “Nada”.

Inicijatori akcije složili su se kako bi za analizu stanja i elaborat o sanaciji povijesnog stabla trebalo izdvojiti iz gradskog proračuna dvadesetak tisuća kuna, što nije veliki iznos budući da se godinama o njoj Grad nije ni brinuo, potom bi “Parkovi i nasadi” izveli sanaciju i orezivanje, a u drugoj fazi obnove Hajdukove murve bila je predviđena prodaja njezinih sadnica, te bi se novac prikupljen na taj način upravio u daljnju brigu o murvi i postavljanje spomen-ploče.

Namjera je bila da svaki ljubitelj Hajduka u svom dvorištu može posaditi živu uspomenu na voljeni klub. Pokrenuta je i inicijativa da se Hajdukova murva proglasi spomenikom prirode i stavi pod zaštitu. Sada od svega planiranog neće biti ništa.

- Uvjereni smo u dobre namjere stručnjaka i građana kojima je murva na srcu. Ali tvrdimo kako se ne isplati sanirati staro stablo, bez obzira na priče o njegovoj povijesnoj vrijednosti. Murvu ćemo posjeći već sljedećeg tjedna i na njezino mjesto usaditi drugu. Uspomene su nešto sasvim drugo – ne odustaju u Banovini.

Dragi hajdukovci, još koji dan ćete vidjeti Hajdukovu murvu živu i – možete se slikat! Grad nema novca, a nada kako će i stara murva živjeti vječno samo je utopija...

Žalosno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 00:31