GUBI PODRŠKU

ČETIRI KORAKA DO SMJENE MILANOVIĆA Nezadovolji SDP-ovci imaju scenarij za smjenu predsjednika

 Sandra Šimunović/Cropix

Prije samo godinu dana SDP je na izborima dobio pet zastupnika u Europskom parlamentu. Sada ih imamo samo dva. Karamarkov HDZ osvojio je 12 posto glasova više od nas, a glavni krivac za to je Zoran Milanović, piše Slobodna Dalmacija.

S njim SDP više ne može rasti, samo padati, ključna je teza oko koje će idućih dana dio nezadovoljnih socijaldemokrata, predvođenih utjecajnom riječkom frakcijom, pokušati stvoriti kritičnu masu unutar SDP-a koja bi omogućila smjenu Milanovića s mjesta predsjednika socijaldemokrata.

Nezadovoljni SDP-ovci smatraju da će glavnu ulogu u tome imati osovina Linić - Picula. Smijenjeni ministar financija riječkim je SDP-ovcima već najavio da kreće u obračun s Milanovićem. Picula, kojega je Milanović degradirao na peto mjesto koalicijske liste, a birači SDP-a katapultirali u stranačku orbitu dodijelivši mu čak 130 tisuća preferencijskih glasova, otvoreno kritizira stranački rezultat.

- Nema mjesta optimizmu. Potrebna je promjena i u stranci i u koaliciji na vlasti - ustvrdio je Picula.

Nezadovoljnici sada prvo čekaju da Slavko Linić otvoreno progovori o svojoj smjeni i prozove Milanovića za izborni poraz. Potom će se čekati reakcija Davora Bernardića, šefa najjače stranačke organizacije u zemlji, one zagrebačke, koji blisko surađuje s potpredsjednikom SDP-a Zlatkom Komadinom. Bez podrške Zagreba projekt Milanovićeve smjene osuđen je na neuspjeh. Velike nade SDP-ovci nezadovoljni Milanovićevom politikom polažu i u predsjednika Glavnog odbora Josipa Leku.

On spada u red utjecajnih SDP-ovaca starije generacije čija se riječ u stranci sluša. Osim toga, Leko kao predsjednik Glavnog odbora u svojim rukama drži i mehanizam za odlučivanje o izvanrednim izborima u SDP-u. Njegovo svrstavanje protiv Milanovića otvorilo bi put ujedinjenju svih Milanovićevih oponenata, a izbor novoga predsjednika stranke učinilo sasvim realnom opcijom.

- SDP-ov rejting danas je toliko loš da bi nam bilo kakva smjena na vrhu donijela rast od pet do osam posto. Picula je staložen političar račanovskog tipa, koji bi i stranku i Vladu mogao izvući iz gliba dok još nije prekasno – smatra jedan dužnosnik socijaldemokrata.

U Milanovićevu, pak, taboru procjenjuju da pučisti nemaju prevelike šanse, pogotovo ne nakon što je SDP na ovim europskim izborima osvojio više glasova nego godinu dana prije. Na Iblerovu trgu upozoravaju da je podbacio Zagreb i ističu da je veliko pitanje hoće li se Bernardić usuditi ući u otvoreni klinč s Milanovićem.

Upitno je i tko će se sve uključiti u pokušaj detroniziranja Milanovića, budući da je predsjednik SDP-a u dosta navrata do sada pokazao da je spreman na sve kako bi anulirao svoje protivnike unutar stranke. Njegovi kritičari svjesni su da im, u slučaju poraza, slijedi eliminacija, pa će dobro razmisliti prije nego zarate s osvetoljubivim Milanovićem.

Osim toga, uvjereni su u Milanovićevu krugu, unutarstranački rat u ovome bi trenutku koristio samo Tomislavu Karamarku. A teško da će itko u SDP-u, bez obzira što mislio o Milanoviću, riskirati da ga, godinu i pol dana prije parlamentarnih izbora, prozovu saveznikom predsjednika HDZ-a, piše Slobodna Dalmacija.

‘Poruka’ bivšem ministru Liniću

Tvrdnja Mladena Pejnovića, ravnatelja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, o tome da ‘Sunčani Hvar’ mora ići u predstečajnu nagodbu, jer se više ne može tolerirati neplaćanje poreza zbog kojeg bi tvrtka morala ići u stečaj, mogla bi značiti i kritiku Slavka Linića, bivšeg ministra financija. U trenutačnom odmjeravanju snaga u SDP-u i vaganju tko ima jače karte, svakako će se nastojati iskoristiti svaka slabost ‘protivnika’, a toleriranje neplaćanja poreza određenim tvrtkama za vrijeme mandata ove Vlade (bez obzira na objektivne okolnosti ili čekanje da tvrtka podnese zahtjev za predstečajnu nagodbu) u svakom trenutku može biti iznova aktualizirano i problematizirano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 17:13