SUKOB INTERESA

Habuš tražio da 25 gradskih poduzeća radi s istom firmom

Povjerenstvo će istražiti zašto je varaždinski moćnik bez javne nabave tražio da gradske tvrtke rade samo s jednom firmom
 Željko Hajdinjak / Cropix

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 16. svibnja pokrenulo je postupak za odlučivanje o sukobu interesa protiv varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša na temelju neanonimne prijave da je utjecao na gradske tvrtke i institucije da sklope ugovore s trgovačkim društvom Optimarisk.

U trenutku potpisivanja ugovora udio u toj tvrtki imao je brat bivšeg pročelnika gradskog upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam i aktualni direktor gradske komunalne tvrtke Varkom Vlado Vlašić.

Neobični dopis

Ako mu se dokaže sukob interesa, predviđene kazne su opomena, obustava isplate dijela mjesečne plaće i javno objavljivanje odluke Povjerenstva. U prijavi protiv gradonačelnika Habuša koja je podnesena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa navodi se da je gradonačelnik bez provedbe javnog natječaja i prikupljanja ponuda krajem 2011. u ime Grada Varaždina potpisao ugovor o poslovnoj suradnji za posredovanje u osiguranju i reosiguranju osiguranja s tvrtkom Optimarisk te da je nakon toga na adrese 25 trgovačkih društava u kojima Grad ima udio u vlasništvu uputio dopis da dostave dokumentaciju radi objedinjavanja postupka nabave usluga osiguranja te pozvao spomenuta trgovačka društva da ubuduće po tom pitanju koriste usluge isključivo tvrtke Optimarisk. Nakon toga ta je tvrtka sklopila ugovore o osiguranju imovine i vozila u ime 22 trgovačka društva kojima je Grad Varaždin osnivač ili ima udio u vlasništvu u ukupnom iznosu od 206.225 kuna.

Poslovni odnos

U varaždinskoj gradskoj upravi međutim ističu da poslovni odnos između Grada Varaždina i tvrtke Optimarisk ne traje od 2011. nego od 2007. kada je u ime Grada ugovor za posredovanje u osiguranju s tom tvrtkom potpisao tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok. Navode da je Habuš krajem 2011. potpisao novi ugovor s tom tvrtkom koji je bio nastavak dotadašnjeg jer je ta tvrtka u tom trenutku, prema njihovim saznanjima, jedina obavljala djelatnosti posredovanja u osiguranju, a i radilo se o ugovorenom poslu koji je za Grad Varaždin besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:34