MILIJUNSKI PROJEKT

Otkrivamo izgled novog mosta koji će spasiti Trogir

Prometne gužve tijekom ljeta na Čiovu riješio bi novi most za 34 milijuna eura

Gradnja mosta kopno - Čiovo trebala bi biti jedan od najvećih infrastrukturnih projekta Hrvatskih cesta u sljedećem razdoblju. Procijenjena vrijednost projekta, u što je uključena i gradnja prilazih cesta, jest 34,5 milijuna eura, a očekuje se da bi velik dio sredstava mogao pristići iz EU fondova. Cijena gradnje samog mosta procjenjuje se na 21,6 milijuna eura. No, zasad odluka o financiranju ovog projekta na razini Europske komisije nije donesena.

Stari most

U Hrvatskim cestama pripremljena je sva potrebna dokumentacija do faze raspisivanja natječaja i čeka se odluka o financiranju. Riječ je o izuzetno značajnom projektu čijom bi se gradnjom u potpunosti razriješio problem prometnog zagušenja Trogira i Čiova u ljetnim mjesecima. Prema projektu koji je Institut građevinarstva napravio još 2007. godine, most bi se izmjestio oko 450 metara od sadašnjeg mosta, u smjeru Kaštela.

Nove ceste

Jutarnji je list u posjedu animacije budućeg mosta. Prema projektu, riječ je o pokretnom grednom mostu dugačkom 551,12 metara, bio bi dvotračan i imao bi pješačku i biciklističku stazu.

Most bi se na sredini otvarao kako bi se omogućilo uplovljanje brodica prema Trogiru. Također, spojnom bi se cestom povezao na postojeću prometnicu Split - Trogir, a na Čiovu je potrebno sagraditi oko dva kilometra prometnice kako bi se most spojio na postojeću prometnu mrežu otoka. Predviđa se da bi gradnja trajala 2,5 godina. Uskoro će biti poznato kada bi se most trebao početi graditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:13