PRIMALA KUVERTE S EURIMA U ŽUPANIJI

Tajkun Žužić: ‘Merzel sam dao 100 tisuća eura za mito’

Uskok tvrdi da je taj novac sisačka županica primila jer je pogodovala u kupnji županijske tvrtke Ceste Sisak
 CROPIX

Dva puta sam županici Marini Lovrić Merzel u njezin ured u Županiji odnio kuvertu s 50.000 eura”, ispričao je Uskokovim istražiteljima u petak posrnuli tajkun Željko Žužić, koji je i sam pod optužbama da je iz svoje tvrtke pred stečajem ilegalno isisao oko 370 milijuna kuna. Žužićev iskaz donio je novi preokret u istrazi protiv sisačko-moslavačke županice, koju je Uskok od jučer osumnjičio i da je od Žužića primila navedeno mito, a razlog podmićivanja bio je da se Žužiću omogući kupnja većinskog udjela u tvrtki Ceste Sisak.

Kamuflaža za stan

Mito je, tvrdi Uskok, uložila u kupnju i uređenje stana u zadarskom naselju Diklo, koji je prijavljen na njezina nećaka Dalibora Rožankovića. Rožanković, za kojega Uskok sumnja da je zapravo prikrivao pravo vlasništvo vrijednoga stana, također je obuhvaćen ovim novim proširenjem istrage, kao i Žužić kojega se tereti za davanje mita. “Nazvala me klijentica i ja sam hitno otišao k njoj u pritvor i tek sam tamo vidio te inkriminacije. Ona je šokirana tim optužbama koje naziva konstrukcijama i odlučno ih poriče”, rekao nam je u telefonskom razgovoru odvjetnik pritvorene županice Berislav Živković, koji je iznenađen novim optužbama odmah posjetio svoju klijenticu u Remetincu.

Prodaja Cesta Sisak

Županija sisačko-moslavačka, na čijem je čelu bila Merzel, donijela je u ljeto 2011. odluku o prodaji većinskoga udjela od 57,33 % koji je imala u tvrtki Ceste Sisak, s time da je kao početna cijena stavljen iznos od 20 milijuna kuna. Tvrtka IGM Turopolje, na čijem je čelu bio Silvijo Kobešćak, a čiji je pravi vlasnik Žužić, dala je ponudu od 20,037.000 kuna, dakle 37.000 kuna više od minimuma. Međutim, svi drugi dioničari morali su prema dogovoru biti pozvani da pokušaju parirati ponudi IGM Turopolja, odnosno dano im je pravo prvokupa. Jedan od njih, Krešimir Petek, vlasnik Eletrocentra Petek, odlučio je dati ponudu dajući i milijun kuna kapare, a Skupština je njegovu ponudu i prihvatila 10. listopada 2011. Sve je upućivalo na to da će Ceste Sisak pripasti Peteku. No, neposredno prije zaključivanja ugovora izmijenjen je jedan stavak te se isplata naknade za prijenos trebala izvršiti prije solemnizacije ugovora, a ne nakon, kao što je bilo dogovoreno. Ta izmjena ugovora bila je razlog zbog kojega je Merzel 12. listopada odbila zaključiti Ugovor o prodaji s Petekom, te je na kraju vlasnik postalo IGM Turopolje, odnosno njegov pravi vlasnik Žužić. U najnovijem proširenju istrage Uskok sumnjiči Marinu Lovrić Merzel da je u zamjenu za 100.000 eura upravo na taj način otjerala Peteka te omogućila Žužiću da preuzme Ceste Sisak. Nakon odbacivanja Petekove ponude, Petek je podnio tužbu protiv Sisačko-moslavačke županije, a na osnovi nagodbe Peteku je isplaćeno 200.000 kuna zbog nepoštivanja ugovora.

Nećakova istina

Zanimljivo je da je već u ranijoj fazi istrage Uskok osumnjičio Merzel da je svojim postupkom u slučaju Cesta Sisak oštetila Županiju za spomenutih 200.000 kuna, koliki je bio iznos penala koje su morali platiti Peteku zbog njezine odluke, a zbog poticanja na zloporabu osumnjičen je bio Kobešćak. Kupnja luskuznoga stana za županičina nećaka Dalibora Rožankovića u Zadru također je bila predmet istrage Uskoka, ali i Porezne uprave, no u tada provedenom poreznom nadzoru, čiji su rezultati dostavljeni DORH-u, poreznici navodno nisu otkrili ništa neobično.

Posrnuli tajkun Željko Žužić rekao je Uskokovim istražiteljima da je županici Marini Lovrić-Merzel dao mito koje je ona, kako tvrde istražitelji, uložila u kupnju i opremanje stana u zadarskom naselju Diklo, koji je pak prijavljen na njezina nećaka Dalibora Rožankovića (Jure Mišković/CROPIX)

Stan je kupljen za gotovinu 2012. godine, a kupovina stana vrijednog oko 90.000 eura bila je opravdana poklonima rodbine. Porezne je inspektore navodno takvo objašnjenje, prema kojem je rodbina uspjela u par mjeseci skupiti više od pola milijuna kuna te ih pokloniti jednom svom članu - zadovoljilo.

Rožanković je rekao da je stan kupio od vlastitih prihoda te da posjeduje prijevozničku kompaniju, no sada se, međutim, i on našao na listi osumnjičenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 02:57