SKANDAL U MINISTARSTVU KULTURE

Ministarstvo dalo potpore za portal koji uopće ne postoji

Novinar je izmislio program i portal kako bi pokazao da se novac dijeli bez procedure
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Prilično neugodan skandal obilježio je rad Ministarstva kulture koje je u ponedjeljak objavilo popis od 42 neprofitna medija koji će za iduću godinu dobiti državne potpore.

Ispalo je da su članovi stručnog povjerenstva, čiji je zadatak provjeriti pristigle prijave, u uži krug uvrstili i portal Zlatne godine - koji uopće ne postoji. Namagarčio ih je internetski urednik Tomislav Galović, koji je želio dokazati da članovi povjerenstva, kako je kasnije objasnio, novac dodjeljuju ljevičarskim i gay portalima, a a priori odbacuju internetske portale konzervativne orijentacije. Ministarstvo kulture prošle je godine neprofitnim medijima podijelilo tri milijuna kuna, i bez državnih subvencija većina ovih portala i listova ne bi opstala jer nemaju publiku ni marketinške prihode.

I tako je izmišljen portal zlatnegodine.info.

Stupica za komisiju

Dakle, iza svega stoji glavni urednik portala Dalje.com Tomislav Galović, koji je kao dio istraživačkog novinarstva na ovogodišnji natječaj Ministarstva kulture prijavio nepostojeći portal Zlatne godine. Pritom je Galović izmislio baš sve, od nepostojeće internetske domene koja nije ni zakupljena, a naveo je da za njega rade novinari koji na njemu ne rade, ali čija su imena dovoljno poznata članovima povjerenstva da to kod njih provjere.

I tako je ispalo da su zlatnegodine.info dobile pozitivnu ocjenu Stručnog povjerenstva Ministarstva kulture, iako dotični portal jednostavno ne postoji. U tekstu u kojem je iznio čitavu priču, Galović je nabrojao članove Stručnog povjerenstva - Đurđicu Klancir, Mimu Simić, Ninu Ožegović, Agatu Juniku, Krešimira Krolu, Marka Pekića i Zdenka Duku, koji je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Reakcije članova

Galović je opisao i razgovor sa Zdenkom Dukom koji, navodno nije znao objasniti kriterije prema kojima su članovi povjerenstva podržali neke medije, a druge nisu. Isto tako, čelnik HND-a nije uspio objasniti zašto su podržali nepostojeći portal, a navodno razgovor nije bio ugodan.

Novinari Jutarnjeg pokušali su kontaktirati Zdenka Duku i jednu članicu povjerenstva, ali oni nisu odgovorili na pozive.

‘Manipulira se mojim izjavama’

Čelnik HND-a Zdenko Duka optužuje urednika portala Dalje.com Tomislava Galovića za manipulaciju.

U drugi je natječajni krug, naime, ušao i nepostojeći portal "Zlatne godine" kojeg je prijavio Galović, a koji tvrdi kako mu je Duka, na upit kojim se kriterijima rukovodilo Povjerenstvo, koje je bolje ocijenilo nepostojeći portal od primjerice portala Narod.hr uzvratio: "Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce!".

"Galović je izmanipulirao moju izjavu. Ja 'svojih' nemam tako da nikakve 'naše' nisam spominjao", tvrdi Duka.

Bez obzira na tko je što rekao jasno je da ovakvi propusti ozbiljno dovode u pitanje stručnost i kriteriji osoba koje u ime Minstarstva alociraju novac poreznih obveznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 16:13