PRESEDAN

Bandić bez odluke o pritvoru već 20 dana u Remetincu

Izvanraspravno vijeće drugi je put srušilo odluku suca Zdenka Posavca o pritvoru za uhićene u aferi Agram, ali Milan Bandić za sada ostaje u Remetincu
 Bruno Konjević / CROPIX / CROPIX

Sudac istrage u pobijanom rješenju nije naveo razloge zbog kojih bi Bandić i ostali osumnjičenici ometali postupak utjecajem na navedene svjedoke, odnosno nije iznio okolnosti o kojima bi svjedoci trebali iskazivati, a koje bi onda ovo vijeće moglo provjeriti glede tzv. koluzione opasnosti.

Takvim obrazloženjem izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda jučer je ukinulo rješenje suca istrage Zdenka Posavca kojim je zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću bio određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok su istim rješenjem ostala osmorica osumnjičenika, predvođena bivšim direktorom ZG holdinga Slobodanom Ljubičićem, trebala biti puštena na slobodu uz jamčevinu. Tako svi oni do daljnjega ostaju u Remetincu dok najprije sudac istrage, a zatim i izvanraspravno vijeće ne donesu novu odluku. Vijeće je obrazložilo i zašto traži da sudac istrage u ponovljenom postupku pomnije razmotri Bandićevu ponudu o jamstvu.

Loše obrazloženje

“Sudac istrage je prilikom odlučivanja o prijedlogu Milana Bandića da se istražni zatvor zamijeni jamčevinom od 5,8 milijuna kuna cijenio samo način počinjenja kaznenih djela i njihovu težinu, dok osobne i obiteljske prilike Milana Bandića uopće nije cijenio. Zbog toga je u ovome djelu pobijano rješenje manjkavo i ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, pa se nije moglo ispitati”, navodi se u najnovijem rješenju vijeća, koje također sugerira sucu da razmotri može li se za Bandića odrediti neka zamjenska mjera poput zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika, a bez podnošenja ostavke na samu funkciju.

Sudac istrage je pak prije tjedan dana odbio Bandićev prijedlog da mu se umjesto pritvora odredi jamstvo od 5,8 milijuna kuna, koje je ponudio njegov odvjetnik Krešimir Krsnik, te zaključio da se Bandića mora pritvoriti zbog težine djela koja mu se stavljaju na teret te zbog funkcije koju obnaša, a na kojoj bi mogao ponoviti djelo.

Treći pokušaj

Izvanraspravno vijeće je ukidanjem ove odluke dovelo do situacije da će sudac istrage treći put morati odlučivati o istražnom zatvoru za Bandića, i to u trenutku u kojem se Bandić već dvadeset dana nalazi iza rešetaka bez ikakve sudske odluke, a kamoli one pravomoćne. Štoviše, budući da postoje rokovi od tri dana za podnošenje žalbe, te će se na njegovu odluku žaliti i obrana i USKOK, sasvim je izvjesno da će sud probiti jednomjesečni rok koji će Bandić provesti iza rešetaka, te da će ući u sljedeći mjesec kad će već morati odlučivati o novom prijedlogu za produljenje pritvora, ovaj put od dva mjeseca. Kako će konkretno sudac istrage svoju najnoviju odluku upotpuniti imajući u vidu i osobne i obiteljske prilike Milana Bandića, bit će zanimljivo vidjeti.

Upitne i jamčevine

No dok se situacija s prvom dvojicom okrivljenika, Bandićem i Ljubičićem, i možda Brankom Mihaljevićem još donekle može razumjeti, odluka izvanraspravnog vijeća u odnosu na ostale osumnjičenike, njih šestoricu, još je čudnija s obzirom na raniju odluku izvanraspravnog vijeća koje je druge osumnjičenike - Petra Pripuza, Ivana Markusa te Miru Lacu - pustilo na slobodu uz jamčevinu. Naime, premda su ima se na teret stavljala identična kaznena djela te je sudac donio identičnu odluku i gotovo identično obrazloženje za prihvaćanje jamstva - ta odluka je u prvom slučaju, kod Pripuza, Markusa i Lace za izvanraspravno vijeće bila dovoljno dobro obrazložena, a u drugom slučaju nije.

Tako je izvanraspravno vijeće zaključilo da je sudac istrage dobro obrazložio puštanje Lace, Markusa i Pripuza uz jamčevinu. Međutim, jučer je izvanraspravno vijeće, ovoga puta u drugom sastavu, zauzelo drukčiji stav i to među ostalim o nekim osumnjičenicima koji su hijerarhijski bili podređeni npr. Laci i Markusu, te se od suca istrage traži da ponovno odlučuje ima li u njihovu slučaju mjesta za jamčevinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:49