PREDSJEDNIČKI IZBORI

Josipović prvi, iznenađujući uspon Sinčića

Aktualni predsjednik izgubio je dio predsnosti u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović, ali je ona i dalje visoka
 CROPIX

Da se predsjednički izbori održavaju danas, Ivo Josipović dobio bi 46,5 posto glasova, Kolinda Grabar Kitarović 34,9, nestranački kandidat Ivan Vilibor Sinčić 9,2 , a Milan Kujundžić 7,2 posto. Među onima koji tvrde da će sigurno izaći na predstojeće predsjedničke izbore, 2,1 posto ispitanika još nije sigurno koga će 28. prosinca na izbornom listiću zaokružiti.

Izgledan drugi krug

Rezultati su to najnovijeg terenskog istraživanja koje je po narudžbi Dnevnika TV Nove, na uzorku od 1017 ispitanika, obavila agencija Ipsos Puls. Istraživanje je provedeno od 11. do 17. prosinca. Ako je suditi po ovom istraživanju provedenom desetak dana prije održavanja predsjedničkih izbora, njihov pobjednik bit će poznat tek u drugom izbornom krugu.

Kolindin rejting raste

Predsjednik Josipović nema značajniji rast, ali ni pad popularnosti. U studenom ga je, prema istraživanju iste agencije, podržavalo 46 posto ispitanika, pa je ovomjesečni rast od 0,5 posto unutar statističke pogreške. Međutim, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u posljednjih mjesec dana zabilježila je primjetan rast od pet posto: od 29,8 posto u studenom skočila je na sadašnjih 34,9 posto. Pad podrške s kojim se suočila u studenom po svemu sudeći bio je posljedica neiskrenosti prema biračima kad je posrijedi njezin status u NATO savezu. Najmlađi kandidat ovih izbora, Ivan Vilibor Sinčić, kojeg je kandidirala udruga Živi zid i za kojeg je šira javnost početkom prosinca prvi put imala prilike čuti, munjevito je pretekao Milana Kujundžića. Kandidatu koalicije desnih stranaka okupljenih u Savezu za Hrvatsku podrška je od rujna do studenog neprekidno rasla, a zatim je rast zaustavljen.

Najmlađi kandidat je u kampanji otvorio pitanje deložacija i uloge banaka u životu hrvatskih građana, o kojima ostali kandidati šute. Ivan Vilobor Sinčić je, čini se, mobilizirao nove skupine birača koje su do njegove pojave bile po strani i vjerojatno bi apstinirale od izbora. Među osobinama koje bi novi predsjednik trebao imati najviše ispitanih, čak njih 50 posto, na prvo mjesto stavlja poštenje, zatim obrazovanje koje iznimno važnom osobinom za predsjednika države smatra 32 posto ispitanih, 21 posto ih smatra da je to odlučnost, a 20 posto iskrenost.

Što cijene birači

Zamoljeni da navedu koje su od navedenih osobina u najvećoj mjeri prisutne kod svakog od četiri kandidata, kod Ive Josipovića ispitanici najboljim ocjenjuju njegovo obrazovanje (49 posto) i političko iskustvo (48) posto, a znatno manje, oko 30 posto ispitanih, uz njega vezuju osobinu poštenja i sposobnosti.

Kod Kolinde Grabar Kitarović najboljim ocjenjuju domoljublje i odlučnost (29 posto), zatim sposobnost (25 posto), 24 posto njih pripisuju joj snagu i 22 posto političko iskustvo. Uz Milana Kujundžića birači najviše vezuju odlučnost (njih 19 posto), 17 posto ih smatra domoljublje i snagu njegovom glavnom osobinom, a na začelju osobina koje vezuju uz njega su sposobnost i obrazovanje.

Neovisnost, skromnost, iskrenost i poštenje osobine su koje ispitanici najviše vezuju uz Ivana Sinčića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:47