ZAVODI, AGENCIJE I FONDOVI

Najviše novih agencija otvara se u resorima Ivana Vrdoljaka i Anke Taritaš

Hiperprodukcijom različitih agencija izvršna vlast rješava se dijela posla koji bi trebao biti u nadležnosti ministara
 Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska u ovom trenutku ima čak 40 regulatornih agencija, 16 različitih zavoda i pet fondova, čiji su osnivači Vlada i Sabor.

U njima je zaposleno 14.549 ljudi. Najviše ih radi u zavodima - 7868, zatim u agencijama - 6390, te u fondovima - 291 osoba.

Podaci o broju agencija i zaposlenih u njima vidljivi su iz pisanog odgovora Vlade na zastupničko pitanje laburista Dragutina Lesara poslanog prije nekoliko dana. Lesar je u rujnu ove godine Vladi uputio pitanje koliko agencija, zavoda i fondova trenutno ima u Hrvatskoj, koliko je u njima zaposleno ljudi i koliki su im godišnji financijski planovi rashoda i prihoda.

- Osnovni je problem da se hiperprodukcijom različitih agencija izvršna vlast rješava dijela posla koji je u nadležnosti ministara i ministarstava. Pitam se samo zna li itko što se događa u toj sivoj zoni agencija i zavoda i tko koordinira njihov rad s resorima u čijoj bi nadležnosti trebali biti - rekao nam je Lesar.

Čini se, međutim, da su i nadležni u Vladi koji su pripremali odgovor na zastupničko pitanje imali problema s probijanjem kroz šumu agencija i zavoda jer u pisanom Vladinu odgovoru zastupniku nismo, primjerice, pronašli Državni zavod za intelektualno vlasništvo, a moguće da im je promaknulo i još ponešto.

U Fini 3128 ljudi

Među 40 državnih agencija po broju zaposlenih prednjači Fina. U Fini je u ovom trenutku zaposleno 3128 ljudi. Druga po veličini među agencijama je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja zapošljava 671 osobu, a treća je Hrvatska poljoprivredna agencija s 323 zaposlena.

Od 7868 zaposlenih u 16 zavoda, najbrojniji su Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje s 2892 zaposlena i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje u kojem radi 2339 zaposlenih. Tri najmanja zavoda imaju po 13 zaposlenih: Hrvatski zavod za prostorni razvoj, Zavod za obnovu Dubrovnika i Hrvatski zavod za telemedicinu.

Spajanje agencija

Od pet državnih fondova u kojima je zaposlena ukupno 291 osoba, najviše zaposlenih, čak 240, ima Fondu za zaštitu okoliša. U Fondu za naknadu oduzete imovine rade 33 osobe, u Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada 12, u Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara 3 i jednako toliko u Fondu za stipendiranje djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Nekoliko novih državnih agencija niknulo je u mandatu sadašnje Vlade, pretežno u resorima ministara Ivana Vrdoljaka i Anke Mrak Taritaš: Agencija za investicije i konkurentnost, u kojoj je od 2012. do danas zaposleno 35 ljudi, zatim Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada osnovana u veljači ove godine koja zapošljava 189 ljudi, zatim Agencija za ugljikovodike osnovana ove godine sa 14 zaposlenih koja bi trebala pratiti istraživanje nafte i plina u Jadranu, te Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti sa 179 zaposlenih.

Ova posljednja nastala je spajanjem dviju ranijih agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:31