NAJTEŽI TRENUCI U ŽIVOTU

POZADINA NOĆNE DRAME U ŠIBENIKU Očajni branitelj i samohrani otac otkriva zašto se htio baciti s vrha nebodera

 Privatne fotografije

ŠIBENIK - Nakon stravične drame koja se u noći subote na nedjelju odvijala u Šibeniku u gradskoj četvrti Šubićevac na vrhu trinaestokatnice na čijem je rubu tri sata, od 23:00 do 02:00 u noći, u nakani suicida pred mnoštvom građana, policije i vatrogasaca stajao 45-godišnji samohrani otac četrnaestgodišnje kćerke, Jutarnji list donosi cijelu kronologiju događaja i punu priču ojađenog i shrvanog oca u svojim najtežim trenucima života pri čemu je u posljednji trenutak u razgovoru s pregovaračima izbjegnut tragični završetak.

Naime, drama i nakana suicida Jordana T., samohranog oca, dragovoljca Domovinskog rata i djelatnika Gradskog groblja Šibenik, započela dan prije kada se isti e-mailom obratio na web-adresu Udruge branitelja PTSP-a Tvrđava Knin i Braniteljskom portalu u kojem je iznio svoju biografiju, ratni put i teško socijalno stanje uz naglašenu zabrinutost za sudbinu i egzistenciju svoje maloljetne kćeri.

- Odmah po primitku poruke ili podosta konfuznog teksta s ponavljanjem bilo je jasno da je slučaj težak i da je čovjek u ozbiljno lošem psihičkom stanju - kazao nam je Mladen Milošević, donedavni predsjednik kninske udruge i urednik Braniteljskog portala.

- Primamo veliki broj takvih sadržaja i iz iskustva znamo kada je nešto doslovno dogorjelo do krajnjih granica te sam slučaj stavio pod izniman prioritet, - naglasio je Milošević i dodao - Otvorili smo odmah e-mail komunikaciju i kada sam u subotu navečer shvatio da je suicid na pomolu molio sam ga da otvorimo direktnu telefonsku liniju što je i učinio te smo je, uz kratke prekide, održavali višekratnim razgovorima od koji je posljednji trajao bez prekida više od dva sata. Nisam imao pritom spoznaju da se uputio na vrh i rub trinaestokatnice, ali sam posumnjao na najgore te sam oko 22:30 sati nakon nastalog muka na komunikaciji hitno o svemu obavijestio nekolicinu časnika iz nekadašnje 113. brigade HV-a koji žive u Šibeniku kao i iza ponoći novinara Jutarnjeg lista Željka Huljeva koji živi u Drnišu da također pokrene svoje telefone nakon čega se novinar dignuo iz kreveta i zaputio u Šibenik te srećom došao na mjesto događaja netom nakon što se drama sretno okončala.

Inače, shrvani Jordan T. definitivno je bio istinski hrvatski branitelj na najtežim bojištima oko Šibenika i na tzv. Južnom bojištu. Dva puta je bio ranjavan i nakon rata nije tražio nikakve povlastice za svoje učešće u obrani Hrvatske. Potražio je posao i našao ga kao pogrebnik u Šibeniku gdje je doznajemo uzorno i časno obavljao svoje radne obveze.Tijekom vremena u braku dolazi do nesporazuma sa suprugom koja ga napušta i ostavlja kao samohranog oca u statusu podstanara. Potom je višekratno od nadležnih institucija iziskivao da mu se iznađe prikladan stambeni prostor jer s plaćom od 3.000 kuna nije u stanju plaćati podstanarstvo, normalno živjeti i skrbiti za kćer koja danas ima četrnaest godina.

Međutim, odmakom od rata sve te godine kao mali i skromni čovjek nije naišao na razumijevanje mjerodavnih, pri čemu u svojoj korespodenciji bilježi definitivno jadne i bijedne situacije kada ga dio bezprizorne administracije, ma kome pripadala, ponajprije s podozrenjem gledala kao Srbina i nestranačku osobu što je kod Jordana vidno utjecalo na povlačenje u sebe i preokupaciju crnim mislima.

"Neka ti oni iz Savske 66 nađu stan"

Iz njegove korespodencije kao i telefonskog razgovora bilo je naglašeno kako je nedavno za Božić zajedno s kćerkom posjetio u Zagrebu branitelje u Savskoj 66 pri čemu je istaknuo kako mu se taj dan kćer prvi put nasmijala nakon dugo godina zbog načina na koji su bili primljeni i pomoći koju su dobili. Potom se ohrabren i pravno poučen vratio u Šibenik i zaputio prema ostvarenju svojih prava, ali ga je prema njegovim riječima odmah u glavu dočekala rečenica odgovorne osobe za stambeno zbrinjavanje, koji mu je odbrusio - "Neka ti oni u Savskoj 66.nađu stan," što je nakon svega vjerojatno bio okidač da se popne na trinaesti kat nebodera na Šubićevcu i odluči na samoubojstvo.

Nakon što je okončanjem dugotrajnog uvjeravanja odustao od skoka u smrt, Jordan T. smješten je na Odjel psihijatrije Opće bolnice u Šibeniku na hospitalizaciju pri čemu smo ostali bez odgovora nije li prije toga bio priveden od strane policije, kako to navode neki mediji.

Konačno, ovog trenutka vrijeme ne radi za samohranog oca i zaslužnog branitelja jer, kako je vidljivo iz korespodencije i poznato iz telefonskog razgovora, 1. veljače mu istječe dosadašnje podstanarstvo te ostaje nejasna daljnja sudbina njega, kao i njegove maloljetne kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:03