‘NE DAMO NAŠE AUTOCESTE’

Koncesionari traže odgodu do odluke o referendumu

Zahtjev za referendum o monetizaciji autocesta Vlada je jučer poslala u Sabor
 Dragan Matić/Cropix

Inicijativa “Ne damo naše autoceste” prikupila je više od 460.000 potpisa, odnosno više od 10% od ukupnog broja birača, objavljeno je jučer i službeno na sjednici Vlade.

Nakon što je utvrđeno da je prikupljeno dovoljno potpisa za održavanje referenduma, Vlada to izvješće šalje predsjedniku Sabora. On pak izvješće šalje nadležnom Odboru za Ustav i Poslovnik. Saborski Odbor potom može Saboru predložiti dvije opcije - raspisivanje referenduma ili da se od Ustavnog suda zatraži provjera ustavnosti referendumskog pitanja. Očekuje se da će vladajuća većina u saborskom Odboru i Saboru zatražiti provjeru ustavnosti referendumskog pitanja.

Pitanje ingerencije

No, Zakon o referendumu ne obvezuje saborski Odbor i sam Sabor u kojem roku moraju donijeti tu odluku. Međutim, ako se zatraži provjera ustavnosti, Ustavni sud odluku mora donijeti 30 dana od dana kad je zaprimio taj zahtjev. Kako je iz Vlade ranije najavljivano, utvrđivanje ustavnosti referendumskog pitanja bit će zatraženo jer se njime direktno upliće u ingerencije Vlade.

Brza procedura

Ako u SDP-u donesu političku odluku o provjeri ustavnosti referendumskog pitanja, može se očekivati da će saborska procedura i slanje zahtjeva na Ustavni sud biti jako brzo odrađeni. Naime, 27. siječnja počinju pregovori predstavnika konzorcija koji su dali svoje ponude za monetizaciju i Ministarstva prometa. No, predstavnici koncesionara traže da se tijek pregovora uspori do trenutku kada će biti poznato hoće li referendum biti raspisan ili ne. U slučaju da se referendum raspiše, moglo bi se očekivati da će razgovori s ponuđačima biti zanrznuti do objave njegova rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:13