NOVA PREDSJEDNICA

KOLINDA O PRESELJENJU ‘Ako ne mogu u Visoku, idem negdje drugdje. Na Pantovčak sigurno neću!'

‘Izboru veleposlanika pristupit ću bez predrasuda. Sa svima ću razgovarati. Želim više profesionalaca i žena’
 Cropix

Prvi zadatak koji me sad očekuje je odabir najbližih suradnika i ustrojavanje ureda - rekla nam je novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, nakon što se u srijedu navečer vratila iz Bruxellesa.

Putinova čestitka

Razgovarali smo u četvrtak u zagrebačkom hotelu Westin, neposredno prije njenog susreta s ruskim veleposlanikom Robertom Markarjanom, koji joj je osobno došao uručiti čestitku Vladimira Putina.

- Imena suradnika bit će poznata za petnaestak dana, nakon što obavim sve razgovore, a ono što mogu reći jest to da je riječ o ljudima čiji rad dobro poznajem i na koje sam se i dosad najviše oslanjala - rekla je Grabar Kitarović.

To govori u prilog pretpostavkama da bi važna mjesta u budućem uredu mogli zauzeti najvažniji ljudi iz njene kampanje Jadranka Jureško Kero i Mladen Pavić.

Posebnu će pozornost Grabar Kitarović posvetiti savjetničkim tijelima, a planira napraviti i novu sistematizaciju.

Što se tiče preseljenja ureda u Visoku ulicu, nova predsjednica ipak će morati pričekati izradu elaborata o financijskim i sigurnosnim aspektima tog plana. To znači da će mandat ipak početi na Pantovčaku.

Cropix

Prije preseljenja u Visoku ulicu, nova predsjednica će morati pričekati elaborat o sigurnosti. To znači da će mandat ipak početi na Pantovčaku

Sukob s Milanovićem?

- Ne odustajem od preseljenja, a ako se pokaže da Visoka ne udovoljava uvjetima, zatražit ću da mi predlože 2-3 druge lokacije - kaže Grabar Kitarović, koju nakon polaganja predsjedničke prisege očekuje i zadatak oko kojeg bi mogao nastati i prvi sukob s premijerom Zoranom Milanovićem. Naime, Grabar Kitarović morat će dati suglasnost za veleposlanike koji najkasnije do proljeća trebaju otići na nova veleposlanička mjesta, a među njima je i najmanje četvero onih koji su već dobili agremane država u kojima bi u sljedeće četiri godine trebali raditi kao hrvatski veleposlanici.

Riječ je o kandidatima koje su dogovorili, ali ne još i potpisali Vlada i predsjednik na odlasku Ivo Josipović. No, hoće li ih nova predsjednica i potvrditi?

Stručnost je kriterij

- Korektno je od Josipovića što je taj popis stavio sa strane. Pristupit ću tome bez predrasuda. Razmotrit ću svaki slučaj posebno, pri čemu će kriteriji biti stručnost, dokazanost u poslu i poznavanje stranih jezika. Osim toga, sa svakim od tih kandidata ću posebno razgovarati i onda ću donijeti odluku. Ne kažem da ih neću potvrditi, ali nije ništa neobično da se ponovno zatraži agreman za drugu osobu. Neću dovoditi u pitanje ugled zemlje i bit ću maksimalno objektivna oko toga - kaže Grabar Kitarović.

Dodaje da još nije vidjela popis, ali kako se nada da je na njemu što više profesionalnih diplomata, te žena.

Zbog škole, muž Jakov i djeca ostaju u Bruxellesu

Kolinda Grabar Kitarović proteklih šest dana provela je u Bruxellesu. Potpisala je ostavku u NATO-u i oprostila se s tamošnjim kolegama.

Ostatak vremena posvetila je obitelji, suprugu Jakovu i djeci, koji se u Hrvatsku vraćaju u lipnju.

- Odlučili smo da je za djecu najbolje da ovu školsku godinu završe u Bruxellesu, kako kćerka koja završava osmi razred ne bi u samo nekoliko mjeseci dva puta mijenjala školu. Troškove njihove školarine i stanovanja snosit ću sama - rekla je Grabar Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:41