DONOSIMO POPIS

POLITIČKI MOĆNICI POD ISTRAGOM Koga sve stranke podržavaju iako su pod kaznenim progonom?

U dvije od 17 lokalnih jedinica u kojima su u nedjelju izbori vlast opet žele osuđeni dužnosnici
 CROPIX

U nedjelju, 8. ožujka, u 17 gradova i općina održavaju se izvanredni lokalni izbori zbog neizglasavanja proračuna. U čak dvije lokalne jedinice od ukupno 17 za nove mandate bore se dosadašnji gradonačelnik i načelnik protiv kojih se vode kazneni postupci. I jednog i drugog, unatoč presudama, njihove stranke HNS i SDP i dalje podržavaju kao dobre i poželjne kandidate. Riječ je o gradonačelniku Dubrovnika Andri Vlahušiću, kojem je ovih dana Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu zbog zloupotrebe gradonačelničkog položaja i ovlasti u aferi Šipan.

Drugi je načelnik Milne na otoku Braču, SDP-ovac Frane Lozić koji je u 2014. nepravomoćno osuđen pred Županijskim sudom u Splitu na 10 mjeseci zatvora i 14 mjeseci uvjetne slobode s rokom kušnje od tri godine jer je krivotvorio suglasnost općinskog vijeća za prodaju zemljišta na području općine. Lozić je na temelju krivotvorene suglasnosti isto zemljište prodao dvjema tvrtkama. Njegov predmet trenutno čeka pravorijek na Vrhovnom sudu, a nepravomoćna presuda nije spriječila SDP da ga bezrezervno podrži i na ovim izborima.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Vlahušića i Lozića birači na nedjeljnim izborima sankcionirati zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili vlast koja im je na ranijim izborima povjerena.

Što će učiniti birači

Uz Milnu i Dubrovnik izbrojali smo još devet gradonačelnika, načelnika općina i župana koji trenutačno obnašaju vlast iako se protiv njih vode kazneni postupci zbog zloupotreba položaja i ovlasti počinjenih na sadašnjim dužnostima ili na onima koje su obnašali neposredno prije.

Procesi u tijeku

Budući da Ministarstvo uprave niti bilo koje drugo državno tijelo ne vodi katalog gradonačelnika, općinskih načelnika i župana protiv kojih se vode kazneni postupci, postoji mogućnost da smo u ovom “ad hoc” prebrojavanju kazneno procesuiranih aktualnih lokalnih dužnosnika nekoga nehotice izostavili.

Među ukupno 11 gradonačelnika, načelnika i župana koji u ovom trenutku obnašaju vlast, a pod kaznenim su progonom više od polovice, čak šestero, iz redova je HDZ-a: gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, gradonačelnica Knina Josipa Rimac, gradonačelnik Karlobaga Ivan Tomljenović, gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina i gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković.

Jedan je iz redova HNS-a, Andro Vlahušić, te jedan iz redova IDS-a, istarski župan Valter Flego. Flegu je početkom ove godine Županijski sud u Rijeci nepravomoćno oslobodio optužbi da je kao gradonačelnik Buzeta od 2010. do 2013. oštetio Grad za 539.543 kune tako što je svojim suradnicima protuzakonito povisio plaće. USKOK se, međutim, žalio i predmet čeka pravorijek pred Vrhovnim sudom.

I SDP trenutno ima dvoje načelnika i gradonačelnika pod kaznenim postupkom: već spomenutog načelnika Milne te gradonačelnicu Koprivnice, ujedno saborsku zastupnicu Vesnu Želježnjak. Ona je početkom ove godine optužena zbog prijevare i krivotvorenja službene isprave jer je navodno put od Zagreba do Koprivnice i natrag lažno prikazivala kao trošak vlastitog vozila.

Bandić na čelu kolone

I na kraju je, iako bi po težini inkriminacija koje mu se stavljaju na teret trebao stajati na čelu ove kolone, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Šteta za koju se navedene tereti kreće se od više desetaka milijuna kuna u slučaju Božidara Kalmete i Milana Bandića do 5000 kuna u slučaju Vesne Želježnjak.

Pet kandidata bori se u Dubrovniku za proračun od 430 mil.

Pet je kandidata za gradonačelnika i 10 lista za Gradsko vijeće u Dubrovniku, čiji je proračun 430 mil. kuna.

Uz dosadašnjeg gradonačelnika, HNS-ova Andru Vlahušića, tu su i HDZ-ov mladi lav Mato Franković, predsjednik Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan, kandidat građanske liste “Zajedno za Grad” Maro Kristić i ispred Živog zida Hrvoje Kukuljica.

Kad je riječ o Gradskom vijeću, liste su predale desna koalicija HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ-HDS, lijeva koalicija HNS-SDP-HSU, DDS, Zajedno za Grad, Živi zid, Hrast, HKS, ORaH te liste Mara Marušića i Bože Miletića.

Tko je favorit u ovoj utrci i tko ima najviše šanse od kandidata za gradonačelnika ući u drugi krug, ovisi o tome koga pitate. Izrađene su različite ankete s poprilično različitim rezultatima. Po jednima u drugi krug idu Vlahušić i Franković, a po drugima Vlahušić i Kristić. Dakle, sigurno je jedino da će drugog kruga biti i da će se u njemu naći Vlahušić. Sve ostalo bilo bi veliko iznenađenje.

- Ovo je referendum. Žele li Dubrovčani da nastavimo voditi stabilan grad sa suficitom ili ćemo ga prepustiti dječjem vrtiću koji iza sebe nema nikakve rezultate - kaže Vlahušić.

Nada se da će ORaH dobiti dva mandata pa bi s njima rado surađivali u Vijeću.

- Kad je riječ o HDZ-u, to je dječji vrtić. Franković je korektan i ne pripada tvrdoj falangi pa će ga vjerojatno prvog izbaciti kao što su se riješili Šuice i Bulića. A Kristić je zapravo HDZ-ov igrač - optužuje Vlahušić.

Franković odgovara da su iza njega rezultati i ne želi voditi negativnu kampanju.

- Ne želim nikoga diskreditirati, ali činjenica je da je Vlahušić pravomoćno osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti - odgovara Franković, uvjeren da će njegova lista dobiti 11 vijećničkih mandata i u drugom krugu postati gradonačelnik.

( Goran Penić)

Čelnici gradova i općina koji su pod kaznenim progonom

Andro Vlahušić

(HNS) gradonačelnik Dubrovnika

Pravomoćno osuđen na 6 mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana, zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi Šipan. Početkom ove godine protiv njega je pokrenuta istraga zbog pogodovanja privatnom ugostitelju, čime je Grad oštećen za najmanje milijun kuna.

Milan Bandić

gradonačelnik Zagreba

Optužen je da je udruzi U ime obitelji neovlašteno osigurao korist od 308 tisuća kuna ustupivši im štandove te pokroviteljstvom u kampanji za referendum. U više istraga osumnjičen za zloporabe položaja i ovlasti te neovlašteno prikupljanje novca nakon predsjedničke kampanje 2009.

Frane Lozić

(SDP) načelnik Općine Milna na Braču

U siječnju 2011. je optužen, a u siječnju 2014. godine nepravomoćno osuđen zbog toga što je krivotvorio suglasnost Općinskog vijeća za prodaju zemljišta u općinskom kampu australskoj tvrtki. Na taj je način Milnu oštetio za oko 5 milijuna kuna.

Ivica Kirin

(HDZ), gradonačelnik Virovitice

Optužen je da je od 2006. do 2008. kao ministar naložio stručnim službama MUP-a da poslove promidžbe za Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa sklope s Fimi-Medijom .Oštetio proračun za 7,5 mil. kuna. Prvostupanjski postupak traje.

Ivan Tomljenović

(HDZ), gradonačelnik Karlobaga

U optužnici iz siječnja 2014. tereti ga se da je kao gradonačelnik Karlobaga posao obnove gradske šetnice od 697.416 kn bez natječaja dodijelio tvrtki svoje supruge. U prosincu 2014. optužen za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti načelnika PU Ličko -senjske.

Oleg Butković

(HDZ) gradonačelnik Novog Vinodolskog

Optužen da je zamjeniku direktora Hrvatskih voda Siniši Šimcu i njegovoj obitelji omogućio ljetovanje na teret Grada Novog Vinodolskoj nanio štetu Gradu od 33.000 kn. U rujnu 2014. nepravomoćno oslobođen, traje žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom.

Damir Rukavina

(HDZ ), gradonačelnika Crikvenice

U prosincu 2012. optužen da je vlastitoj tvrtki dva puta bez natječaja dodijelio poslove na gradskoj rasvjeti vrijedne 722.000kuna. Početkom ožujka ove godine podignuta i druga optužnica koja ga tereti za sprječavanje dokazivanja prvog djela.

Božidar Kalmeta

(HDZ) gradonačelnik Zadra

U studenom 2014. proširena je istraga vezana uz zloupotrebe u HAC-u. Kalmetu se tereti da je s dvojicom pomoćnika i trojicom članova Uprave HAC-a iz toga državnog poduzeća izvukao najmanje 30 milijuna kuna. Istraga je

pri kraju.

Josipa Rimac

(HDZ) gradonačelnica Knina

Pod istragom je USKOK-a od lipnja 2014. Tereti je se da je tijekom 2008. i 2009. na zloporabu položaja i ovlasti poticala ravnateljicu Uprave za područja od posebne državne skrbi, čime je državni proračun oštećen za 548.000 kuna. Istraga još traje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:29