PODRŠKA ŽENAMA

Split: javna akcija "Moje tijelo, moja odluka"

 Duje Klarić/CROPIX

U čast svim ženama i njihovoj borbi za emancipaciju, na Dan žena ove je nedjelje Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda "Cenzura Plus" ispred splitskog rodilišta održala javnu akciju “Moje tijelo, moja odluka", kojom promoviraju pravo žene na izbor, pa i kada je pobačaj u pitanju.

Desetak aktivistkinja nosilo je transparente s porukama "Najnasilniji element društva je neznanje", "Reci DA životu", "Feministkinje su izborile sva prava koja žene imaju", "8. mart - simbol borbe žena za ljudsku i ekonomsku emancipaciju".

"Ovom prilikom želimo skrenuti pažnju na jedno od najvažnijih prava žena da imaju mogućnost odlučivanja o vlastitom tijelu, koje se ugrožava akcijama poput 40 dana za život. Također, ovom akcijom želimo dati podršku svim ženama, radnicama, aktivistkinjama i feministkinjama koje se svakodnevno višestruko bore na radnim mjestima, na tržištu rada, u svojim domovima, u javnoj i privatnoj sferi za svoja ženska ljudska prava. Akcija je i čestitka ženama na današnji dan i upozorenje cijelom društvu kako stečena prava treba čuvati, a za sva ostala se zalagati jer borba za žensku emancipaciju još traje", kazala je Blanka Čop iz "Cenzure Plus".

Tijekom akcije aktivistkinje su ušle i kratko se zadržale u haustoru rodilišta, gdje već neko vrijeme "dežuraju" aktivisti akcije "40 dana za život", molitvene inicijative koja promiče zaštitu života od začeća i potiče žene da odustanu od pobačaja. No, taj je susret prošao bez incidenta.

"Žene koja se odluče na pobačaj donose vrlo tešku životnu odluku i nije potrebno ih još dodatno traumatizirati akcijama kojima je cilj zabraniti pravo žena na pobačaj", poručuju iz "Cenzure Plus".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 02:10