OBJAVLJENI PROFILI DJECE

NAZOROVA TRAŽI POSVOJITELJE I UDOMITELJE 'U domu smo od rođenja i samo želimo novu obitelj'

Ravnateljica Ćurković Kelava: Objavili smo profile djece jer moramo napraviti sve kako bismo im pronašli novu obitelj. Ova djeca bi u obiteljskom okruženju zaista procvjetala

Dječji dom Zagreb jučer je na svojim internetskim stranicama objavio profile djece koja su od rođenja u domu, imaju ispunjene sve pretpostavke za posvojenje, no još nisu pronašla obitelj.

Radi se o četiri dječaka koji, zbog razvojnih ili zdravstvenih poteškoća, spadaju u skupinu teže posvojive djece.

- Vjerujemo da svako dijete negdje čeka njegova obitelj, a mi moramo napraviti sve što možemo kako bi se spojili. Svako dijete ima pravo na odrastanje u obitelji, a ovo su djeca koja bi u obiteljskom okruženju zaista procvjetala - kaže ravnateljica Jasna Ćurković Kelava. Uz anonimizirane profile djece, objavljeni su i idealni profil obitelji za svako dijete.

- Nadamo se da će nam se javiti veliki broj zainteresiranih posvojitelja kako bi centri za socijalnu skrb mogli pronaći onu koja na najbolji način odgovara djetetu - kaže ravnateljica.

Ističe da će Dom, objavom profila, postati svojevrsni posrednik između obitelji, centra za socijalnu skrb i djeteta. Postupak posvojenja isključivo je u nadležnosti centra, na koji Dom upućuje zainteresirane posvojitelje koji ih kontaktiraju.

- Ovo je za Hrvatsku neuobičajen način nastojanja da djeci nađemo obitelj, dok se u mnogim europskim državama već dugo prakticira. Vodili smo se isključivo željom da djeca ostvare svoje osnovno pravo na obitelj. Radi se o četvorici doista prekrasnih dječaka. Oni su u Domu od rođenja i centri im nisu uspjeli pronaći posvojitelje. Naša je dužnost učiniti sve da dječaci ne odrastu u domu već uz roditeljsku ljubav i skrb - zaključuje ravnateljica.

PROFILI DJECE ZA POSVOJENJE

1. Dječak, dob 6 godina, u Domu boravi od rođenja

Dječak koji se svakodnevno susreće s novim izazovima i pokušava ih svladati svojom upornošću, maštom i smislom za hu- mor. Upitnim pogledom preko okvira naočala pokušava otkriti što slijedi. Neurološka odstupanja u obliku cerebralne paralize zahtijevala su od prvog dana veliki trud djeteta i svih koji su brinuli o njemu. No, trud se uvijek isplati. Danas dječak samostalno hoda i samostalno obavlja sve vještine i aktivnosti. Komunicira jako dobro i razumljivim jezikom. S veseljem sudjeluje u aktivnostima (igri, čitanju, šetnji…), ali očekuje poticaj, pohvalu i razumijevanje bližnjih. Nedostatak stalne i emocionalno stabilne veze s odraslim osobama rezultirao je povremenim promjenama raspoloženja te burnim reakcijama na frustrativne situacije (ljutnja, plač). Sukladno svom statusu dječak će se školovati u redovnom programu.

Profil obitelji:

Obitelj koja je spremna zadovoljiti dječakove potrebe te graditi osjećaj sigurnosti i prihvaćanja. Potrebno je nastaviti s multidisciplinarnim praćenjem i rehabilitacijskim programom.

2. Dječak, dob 4 godine, u Domu boravi od rođenja

Autići i vlakovi omiljene su igračke ovog emocionalnog, toplog dječaka. Odrasle osobe neće uvijek pogledati u oči, ali će im ispričati što radi, želi ili treba. Zbog faktora neurorizika provodi se multidisciplinarno praćenje razvoja koji je sada u granicama prosjeka (normale).

Profil obitelji:

Topla, dosljedna, aktivna obitelj koja će dječaku pružiti sigurno, stimulativno okruženje i time stvoriti uvjete optimalnog rasta i razvoja.

3. Dječak, dob 5,5 godina, u Domu boravi od rođenja

Dječak koji voli dodir poznate osobe, ustaljenu rutinu i mirnije okruženje. U cilju pružanja maksimalne stimulacije i mogućnosti za razvoj polazi predškolski program u Centru za autizam. Samostalno hoda, hrani se, odabire igračke i kratkotrajno se njima igra. Komunikaciju s odraslima uspostavlja dodirom, oskudnijom mimikom, kretanjem i povremenim pogledom. Prati događanja oko sebe, traži pažnju i nježnost, ali nije spreman uzvratiti osjećaje na očekivani način. Život u obitelji i široj zajednici iz navedenih razloga potpuno mu je nepoznat.

Profil obitelji:

Obitelj koja bi mu pružila nova iskustva i potaknula učenje i razvoj u svakom području. U obzir dolaze posvojenje, udomljenje ili povremeno udomljenje.

4. Dječak, dob 4,5 godine, u Domu boravi od rođenja

Plavokos i plavook dječak, drag, vedre prirode, motorički živahan. Izgledom i ponašanjem ostavlja dojam mlađeg djeteta. Perinatalno neurorizično dijete, sada neurološki status uredan. Blaže zaostaje u mentalnom i govorno jezičnom razvoju, prisutne poteškoće pažnje koja je kraća i otklonjiva.

Profil obitelji:

Obitelj koja će mu pružiti emocionalnu sigurnost, prepoznati i optimalno poticati njegove sposobnosti i osigurati mu dosljedan defektološko-logopedski, rehabilitacijski tretman.





PROFILI DJECE ZA UDOMLJENJE

1. Dječak, dob 9 godina, u Domu boravi više od 2 godine

Dječak pohađa osnovnu školu po redovnom programu. Pametan je i emocionalno topao, prekrasnog osmijeha. Obožava nogomet. Kraće je i otklonjive pažnje. Impulzivan je i niskog praga tolerancije na frustracije.

Profil obitelji:

Brižna, strpljiva udomiteljska obitelj koja će uz svakodnevnu pažnju i skrb biti u mogućnosti uključiti dječaka na nogomet, što voli i za koji je talentiran, kako bi jačao samopouzdanje i pozitivno usmjeravao energiju. Za dječaka je važno da obitelj ima muškog člana s kojim bi mogao provoditi vrijeme i pozitivno se identificirati. Tražimo obitelj koja će se moći nositi s njegovom impulzivnošću i unatoč tome neće lako odustati.

2. Dječak, dob 7 godina, u Domu boravi 3 godine

Komunikativan, emocionalno topao. Pokazuje zadovoljstvo u prisnom kontaktu s odraslima. Mentalni razvoj odstupa. Multidisciplinarno praćenje i rehabilitacijski program provodi se od najranije dobi zbog cerebralne paralize te je isto potrebno nastaviti. Samostalno hoda i u mogućnosti je samostalno obavljati sve aktivnosti i vještine. Veseli se uspjehu i verbalno iskazuje zahvalnost za pažnju, poticaj, razumijevanje.

Profil obitelji:

Obitelj koja će uz toleranciju i strpljivost pružiti djetetu emocionalnu sigurnost te poticaj i potporu u rastu i razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 00:49