PROBLEMI

Francuska od Vatikana želi privolu za ambasadora gaya

Pope Francis speaks during a mass at the Piazza del Plebiscito on March 21, 2015 in Naples. Up to 800,000 people were expected to turn out throughout the day in the southern Italian city to greet the Argentine pontiff, who last year declared war on organised crime by "excommunicating" all mafiosi from the Catholic Church. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 ALBERTO PIZZOLI/AFP / AFP

Francuska vlada je još u početku siječnja imenovala Laurenta Stefaninija novim veleposlanikom pri Svetoj Stolici, njegov prethodnik Bruno Jouvert napustio je dužnost zadnjeg dana veljače, ali novi veleposlanik još nije prispio u Villu Bonaparte, svoju rezidenciju. Treba pretpostaviti da Vatikan još nije dao privolu.

Dogodilo se to Hrvatskoj, kada je svojedobno HDZ-ova vlada imenovala razvedena i ponovo vjenčana katolika: privola nikada nije stigla, pa je predsjednik Tuđman vjerodajnice morao uručiti drugome.

Kad je Gonzálezova vlada poslala ateista kao španjolskog ambasadora, agreman je stigao, ali je veleposlanik vidio sv. Ivana Pavla II. samo dvaput: na dolasku i na odlasku. Stefanini nije ni razveden, ni ateist - ali je deklarirani gay, Katolička crkva ne diskriminira homoseksualne, poneki je imenovan i kardinalom državnim tajnikom, ali prešutan uvjet je šutnja o sklonostima, izbjegavanje skandala (kao i u slučaju biskupâ s potomstvom).

Imenovanje Stefaninija poneki u Rimskoj kuriji (bez obzira na vlastitu orijentaciju ili upravo zbog pripadnosti onome što je Papa prozvao kao “gay lobby”) smatraju izazovom.

U Francuskoj je u tamošnjega apostolskog nuncija prosvjedovala Ludovine de La Rochère, predvodnica lobbyja protiv homoseksualnog braka. Naprotiv, pismo podrške za privolu novom veleposlaniku poslao je pariški nadbiskup kardinal André Vingt-Trois.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:26