VLASNIK CRODUXA NA SUDU

Čermak želi veći demanti, tjednik tvrdi da je zakasnio

Zagreb, 150115.Celnici kompanije Crodux i odvjetnicki tim na konferenciji za novinare komentirali su akciju Oktan i kvalitetu goriva na Croduxovim postajama.Na fotografiji: Ivan Cermak.Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
 Željko Puhovski / CROPIX

Pazite gdje točite; gorivo iz Srbije bez kontrole - Inspektorat i Carina nadziru Lukoil i Crodux, udarni su naslovi izdanja jednog mjesečnika iz studenog prošle godine zbog kojih su pravnici tvrtke Crodux derivati dva podnijeli tužbu.

U spornim tekstovima opisuje se način uvoza goriva iz Srbije i BiH u Hrvatsku, mimo redovnih konktrola, nakon čega se izravno toči u spremnike benzinskih crpki. Mjesec dana nakon objave spornog članka ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak javno je prozvao tvrtku Crodux da prodaje gorivo sumnjive kvalitete. Crodux na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu traži da se demantiraju svi navodi o tome kako je gorivo na njihovim crpkama dvojbene kvalitete, a da se naglasi kako niti jedan redoviti inspekcijski nadzor na crpkama nije rezultirao ikakvom prijavom zbog kršenja kako propisa o uvozu, tako i o količini i kvaliteti nafnih derivata.

“Upozorenje kupcima da paze gdje toče objavljeno na naslovnici mjesečnika u potpunosti je neosnovano i insinuirano u cilju odvraćanja kupaca od kupnje goriva na Croduxovim benzinskim postajama i nanošenja štete poslovnom ugledu tvrtke Crodux derivati dva d.o.o.”, piše u tužbi zastupnica te tvrtke, zagrebačka odvjetnica Helena Mihaljević. Tuženi glavni urednik u sljedećem je broju svog mjesečnika objavio reakciju odvjetnice u kojoj ona opširno opovrgava sve navode o sumnjivom gorivu na Croduxovim crpkama. No, odvjetnica nije zadovoljna plasmanom tog teksta, već smatra da demanti mora biti puno uočljiviji, jednako kao i naslovi izdanja u kojem su sporni tekstovi objavljeni.

Tuženi urednik u svom odgovoru na tužbu ističe kako smatra da je Crodux zakasnio s tužbom jer na nju ima pravo u roku 30 dana od objave ispravka, a za sam ispravak tvrdi da je prenesen u cijelosti, kakav je i zaprimljen u redakciji. Predlaže da sud odbaci tužbu kao neosnovanu. Vezano uz sam sadržaj teksta glavni urednik navodi da je on izrađen u skladu sa svim novinarskim i uredničkim postulatima.

Tema članka je nekontrolirani i nezakoniti način transporta goriva u Republiku Hrvatsku. Bit je, dakle, uvoz goriva iz takozvanih trećih zemalja. Koliko je autor zapravo točno ukazao na potencijalnu opasnost od takvog uvoza najbolje govore rezultati jedinog ovlaštenog hrvatskog laboratorija za ispitivanje kakvoće naftnih derivata (Zavoda za ispitivanje kvalitete goriva). Prema njihovoj analizi koju je naručilo Ministarstvo gospodarstva, uzorci dizelskih goriva sa svih triju analiziranih benzinskih crpki Crodux derivata dva d.o.o. nisu bili pozitivni, piše u odgovoru na tužbu glavni urednik tuženog tjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:35