PRVI ZAKLJUČCI REFORME ŠKOLSTVA

Talentirani matematičar iz drugog moći će slušati program četvrtog razreda

Uvodi se sedam međupredmetnih tema u nastavu te će katolička, islamska, i pravoslavna vjerska zajednica sudjelovati u reformi vjeronauk zajedno sa stručnim skupinama
 Darko Tomas / CROPIX;

Reforma kurikuluma 29 školskih predmeta podrazumijeva izradu dokumenata kojim bi se propisalo što iz kojega područja moraju znati učenici od prvog osnovne do četvrtog srednje. Pritom su iz Ekspertne skupine za kurikularnu reformu izašle prve konture. Po jednoj od njih, učenik drugog razreda koji se pokazao odličnim iz matematike ili bilo kojeg predmeta mogao bi slušati program četvrtoga razreda.

- Treba nam fleksibilnost, učenje ne treba biti isključivo organizirano prema dobi već je moguće formiranje razreda po sposobnostima učenika, objasnio je Boris Jokić, voditelj Ekspertne skupine.

Druga novost je uvođenje međupredmetnih tema u nastavu. Ukupno ih je sedam, a uz već učenicima poznati građanski odgoj, novi su poduzetništvo, zdravlje, osobni i socijalni razvoj, informatička tehnologija i održivi razvoj. Učenici će kroz različite predmete učiti i - kako učiti.

Slijedi i reforma predmeta predmeta vjeronauka. Tri vjerske zajednice - katolička, islamska i pravoslavna - spremne sudjelovati u reformi kurikuluma vjeronauka zajedno s ostalim članovima stručnih skupina izabranim putem javnog poziva. Katolička crkva dosad je autonomno kreirala kurikulum za predmet katoličkog vjeronauka, dok druge dvije crkvene zajednice dosad nisu bile uključivane u izradu reformskih dokumenata.

Nastavnici koji od 1. rujna do 31. prosinca žele sudjelovati u reformi kurikuluma ukupno 29 školskih predmeta imaju priliku do 8. lipnja javiti se na jučer raspisane javne pozive. Pritom im je kao novost Ekspertna radna skupina za kurikularnu reformu ponudila dvije opcije angažmana: oni koji se žele uključiti u kurikularnu reformu 18 predmeta nazvanih A grupom trebaju napustiti svoja radna mjesta u školama i u punom radnom vremenu posvetiti se reformi. U grupi B, koja obuhvaća 11 predmeta, nastavnici ostaju na radnim mjestima u školama, a dopunski se bave reformom i dobivaju honorar.

Koliki, odlučit će ministar Vedran Mornar nakon objave odluke o imenovanju članova radnih skupina, no tek nakon što sami članovi međusobno predlože raspodjelu financija ovisno o isporučenom rezultatu. Nastavnici koji napuste škole dobivat će plaću sa svim dodacima i to u visini prosječne školske plaće iz ožujka, travnja i svibnja.

Ukupno će se iz škola tražiti 200 od ukupno 300 predviđenih članova povjerenstava, no onih koji će od 1. rujna do konca prosinca napustiti svoja radna mjesta u školama bit će 130, a onih za B skupnu predmeta 70. U iznimnim slučajevima, i neki iz prve grupe predmeta moći će ostati raditi u školi.

- Tko želi promijeniti kemiju ili geografiju, ovo mu je jedinstvena prilika. Pozivamo sve koji imaju želju da se uključe u rad mimo lobija u obrazovanju, bilo udžbeničkih, informatičkih ili psihološko-pedagoških - rekao je Jokić. Ključni uvjeti su najmanje pet godina rada u nastavi, znanje stranog jezika (bilo kojeg) i izrazita sklonost timskome radu; motivacijsko pismo, osobni prijedlog primjena, suglasnost ravnatelja, preporuka dvaju osoba...

Predmeti za reformu podijeljeni u 2 grupe

*A grupa predmeta:

hrvatski jezik, strani jezici, matematika, priroda, glazbeni, likovni, biologija, fizika, kemija, geografija, povijest, tehnička kultura, informatika i tjelesni

**B grupa predmeta:

filozofija, sociologija, psihologija, logika, politika i gospodarstvo, etika, grčki, latinski, katolički vjeronauk, islamski i pravoslavni

* nastavnici će napustiti svoja radna mjesta u školama i u punom radnom vremenu posvetiti se reformi

** Nastavnici ostaju na radnim mjestima u školama, a dopunski se bave reformom i dobivaju honorar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:38