ZAGREB Pobuna u prezaduženom Studentskom centru

Radnici SC-a idu u štrajk, hrana samo za studente s invaliditetom

U sindikatu navode da su zaposlenicima SC-a, koji je u postupku sanacije, smanjena prava, a o kolektivnom ugovoru još se nije ni raspravljalo, za što optužuju sanacijskog upravitelja i Ministarstvo znanosti
 Biljana Gaurina

Sutra u 6 sati počinje štrajk zaposlenika Studentskog centra u Zagrebu koji će, prema najavi organizatora Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske, trajati do ispunjenja zahtjeva.

Štrajkaški je zahtjev, kako navodi glavna povjerenica Biserka Sertić, početak kolektivnog pregovaranja.

- Nakon petomjesečnih pokušaja sjedanja za pregovarački stol o kolektivnom ugovoru za radnike SC-a, u tome do sada nismo uspjeli - rekla je B. Sertić. Posljedice štrajka osjetit će najviše studenti, s obzirom na to da zagrebačke menze neće raditi. Budući da do najave štrajka nije sklopljen sporazum o poslovima koji se ne smiju prekidati, u sindikatu su sami utvrdili da će punu uslugu pružati samo za studente s invaliditetom, i to na lokaciji doma Cvjetno naselje, gdje će raditi pet radnika po smjeni.

U sindikatu navode da su zaposlenicima SC-a, koji je u postupku sanacije, smanjena prava, a o kolektivnom ugovoru još se nije ni raspravljalo, za što optužuju sanacijskog upravitelja i Ministarstvo znanosti. SC je ušao u sanaciju odlukom od 24. siječnja 2013., a riječ je o drugoj sanaciji (prva je započela 2004.). Prethodno su ukupne obveze SC-a prema dobavljačima robe i usluga iznosile oko 63,4 mil. kuna, od čega su se nedospjele obveze 23 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 11:42