MEĐIMURJE KAO PREDVODNIK

Prelog postao hrvatski lider u odvojenom prikupljanju otpada

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja, komunalno poduzeće PRE-KOM objavilo je studiju Zelene akcije pod nazivom "Analiza sustava gospodarenja otpadom Donjeg Međimurja" koja pokazuje da je Prelog postao hrvatski lider u odvojenom prikupljanju otpada, povećanjem udjela s 22 na 60 posto u prva četiri mjeseca ove godine.

Analiza je pokazala i da je donje Međimurje na dobrom putu da provedbom smjernica predloženih u analizi uskoro ispuni "zero waste" (bez otpada) ciljeve i "uđe u društvo najboljih europskih dostupnih praksi održivog gospodarenja otpadom", priopćila je u srijedu Zelena akcija.

U analizi je predstavljena i verifikacija rezultata postignutih uvođenjem novog sustava i organizacije prikupljanja otpada u Prelogu i općinama Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec i Kotoriba u kojima PRE-KOM prikupljanja otpad za 24.000 stanovnika. Analiza predstavlja i resurs za buduće planiranje optimizacije poslovanja te tvrtke u skladu s načelima najboljih ekološko-ekonomsko-socijalnih praksi u gospodarenju otpadom.

Zelena akcija smatra da je analizirani sustav gospodarenja otpadom već danas u skladu sa europskim najboljim dostupnim praksama, a PRE-KOM se na temelju rezultata postignutih u samo četiri mjeseca ove godine, može svrstati u sam vrh odvojenog prikupljanja otpada u Hrvatskoj i predstavljati uzorni model za organizaciju sustava u Hrvatskoj koju zadovoljava standarde i ciljeve EU za 2020.

U Donjem Međimurju organizirano se prikuplja komunalni otpad (crne kante) i biorazgradivi otpad (smeđe kante), a glomazni otpad skuplja se na poziv. U besplatnim vrećama po kućanstvima sakuplja se papir, staklo, tetrapak, PET/plastika i metalna ambalaža. Uz sakupljačku infrastrukturu, PRE-KOM upravlja još i kompostanom, sortirnicom otpada i reciklažnim dvorištem, a uskoro se očekuje izgradnja novije, brže i efikasnije sortirnice za svakodnevno rastuće potrebe sortiranja odvojeno prikupljenog otpada.

Količine odvojeno prikupljenog otpada u prvom kvartalu ove godine su znatno povećane u odnosu na prošlu godinu i to prvenstveno sagledavajući količine odvojeno prikupljenog biorazgradivog otpada koji se prikuplja od 1. siječnja 2015., a i količine ostalih prikupljenih materijala također se povećavaju.

Kada bi se rezultati u Prelogu prenijeli na Hrvatsku, Zelena akcija smatra da bi se tada godišnje odlagalo samo 500 tisuća tona otpada umjesto sadašnjih gotovo 1,8 milijuna tona ukupno odloženog otpada (svih vrsta) na 149 aktivnih odlagališta u 2014. godine.

Općinama u Donjem Međimurju te Prelogu predlažu usvajanje službenih Zero Waste planova gospodarenja otpadom, kako bi do 2020. odvojeno prikupljali 71 posto ukupno proizvedenog otpada i količinu odloženog otpada po stanovniku smanjili na samo 50 kilograma godišnje, čime bi se povećala kvaliteta života, a prostor postao prepoznatljiv na europskoj i svjetskoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:37