KOMISIJA MINISTARSTVA BRANITELJA

58 stradalnika ostalo bez stanova jer su ih koristili mimo pravila

33 osobe nisu plaćale najam, 17 ih je steklo drugu nekretninu, a 8 je izgubilo status ratnog invalida
Osijek, 281114.Gradonacelnik Osijeka Ivan Vrkic i ministar branitelja Predrag Matic potpisali su Ugovor o zajednickom ulaganju u izgradnju visestambene zgrade u Umaskoj ulici u Osijeku.Zgrada ce biti zavrsena do kraja godine kada ce biti useljeno 60 stanara od kojih ce u 17 stanova useliti branitelji a ostali stanovi ce biti podijeljeni po gradskoj listi prioriteta.Na fotografiji: stambena zgrada u Umaskoj lici za koju su ministar branitelja Predrag Matic i gradonacelnik Osijeka Ivica Vrkic potpisali Ugovor o sufinanciranju stambene zgrade.Foto: Vlado Kos / CROPIX
 Vlado Kos / CROPIX

D. B., majka smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, rješenjem od 21. ožujka 2001. godine dobila je stan u Zagrebu površine 43,11 kvadrata koji će koristiti zajedno sa suprugom.

U postupku otkupa utvrđeno je kako je njezin suprug bio vlasnik stana u Zagrebu površine 61,79 kvadrata, koji je kasnije darovao sinu. Kako je bio vlasnik stana koji je darovao, ispunjeni su uvjeti za ukidanje donesenog rješenja”, navodi se u zapisniku sa sjednice Stambene komisije Ministarstva branitelja koji je nedavno objavljen.

Zatajili činjenice

No, D. B. nije jedina koja je ostala bez stana što ga je kao stradalnica Domovinskog rata dobila na korištenje od države uz povlašteni najam s mogućnošću otkupa.

Otkad su 2013. godine donesene izmjene Zakona o pravima branitelja, prema podacima koje smo dobili iz resornog ministarstva, ukupno je 58 stradalnika Domovinskog rata ostalo bez stana jer je Stambena komisija utvrdila da su zatajili nekretnine koje su imali u vlasništvu, dodijeljeni stan nisu koristili u skladu s odredbama zaključenog ugovora ili su izgubili status invalida, odnosno člana obitelji smrtno stradalog branitelja.

- Utvrđeno je da 58 osoba za koje je doneseno rješenje o stambenom zbrinjavanju ne ispunjava uvjete; osam zbog gubitka statusa ratnog invalida ili člana obitelji smrtno stradalog, 17 zbog vlasništva nad nekretninama te 33 osobe zbog toga što ne koriste stan u skladu s odredbama zaključenog ugovora, odnosno dugogodišnjeg neplaćanja najamnine, neplaćanja režijskih troškova, davanja stana u podnajam - rekali su nam u Ministarstvu branitelja. Od spomenutih 58 osoba, 31 osoba je vratila stan Ministarstvu.

U tijeku 15 postupaka

- Protiv ostalih od nadležnog državnog odvjetništva zatraženo je hitno podnošenje tužbe za iseljenje i naknadu neplaćenih zaduženih troškova - otkrivaju u Ministarstvu.

No, i prije nego što su donesene izmjene zakona kojima je znatno pooštren nadzor, resorno Ministarstvo postupalo je protiv “bespravnih” stanara.

- U tijeku je još 15 postupaka za iseljenje takvih osoba - kažu u Ministarstvu.

Izmjenama Zakona iz 2013. ugrađena je odredba koja propisuje da će Ministarstvo ukinuti “zakonita rješenja o dodjeli stana i zakonita rješenja o dodjeli stambenog kredita za kupnju stana ako isti nije otkupljen ili nije zaključen ugovor o stambenom kreditu za dodijeljeni stan, i to u slučajevima kada je korisnik prava ili član njegove uže obitelji stekao vlasništvo na odgovarajućem stanu ili kući, kada je izgubio status HRVI iz Domovinskog rata ili ne koristi stan u skladu s odredbama zaključenog ugovora o najmu”.

Ministarstvo je potom krenulo u kontrolu stanova koji još nisu otkupljeni. Od Porezne uprave zatražili su podatke o prometu nekretninama, o stradalnicima koji koriste stan u najmu kako bi utvrdili tko je prije ili poslije dodjele stana imao nekretnine u vlasništvu.

Stanove dalje iznajmili

- U većini slučajeva radi se o stjecanju nekretnina nakon donošenja rješenja o pravu na stambeno zbrinjavanje, no ima i slučajeva u kojima su osobe i prije imale nekretninu u vlasništvu, ali Ministarstvo nije imalo podatke o tome - navode u Ministarstvu.

Ministarstvo branitelja inače trenutno na upravljanju ima 2479 stanova koji su dodijeljeni na korištenje invalidima ili članovima obitelji poginulog branitelja. Dok ne otkupe stan, plaćaju povlaštenu najamninu. A djelatnici Ministarstva redovito obilaze stanove kako bi kontolirali žive li stradalnici zaista u njima ili su ih možda iznajmili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:15