MALO OLAKŠANJE

DRAMATIČAN PAD CIJENA SIROVINA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU U Hrvatskoj će nakit i auto-plin pojeftiniti, ali ne i kava i benzin

Cijena kave na svjetskim tržištima pala je za čak 23,5 posto, zlata za 7,2 posto, a padaju i cijene sirove nafte te plina
 Duje Klarić, Ranko Šuvar, Tom Dubravec/CROPIX

Iako cijene glavnih sirovina na svjetskom tržištu dramatično padaju, potrošači u Hrvatskoj to uglavnom neće osjetiti na svojim džepovima. Potvrdu toga dobili smo kod vodećih proizvođača u Hrvatskoj, koji su nas redom upozorili kako maloprodajne cijene koje formiraju ne ovise samo o cijenama sirovina.

Niska kupovna moć

Među robama koje su na svjetskom tržištu u ovoj godini najviše pojeftinile su kava, zlato, benzin i plin. Do sredine prošloga tjedna, primjerice, cijene kave, prema računicama svjetskih medija, srušile su se za čak 23,5 posto u odnosu na one s kraja prošle godine. Unatoč tome, u jednom od naših proizvođača kave kažu da zbog toga ne treba očekivati smanjenje maloprodajnih cijena kave.

- Neke vrste kava bilježe pad cijena, ali nekima cijene rastu. Osim toga, u prvom dijelu godine cijene kave na svjetskom su tržištu rasle, a mi zbog toga, zbog niske kupovne moći potrošača, nismo povećavali maloprodajne cijene, već smo taj udar sami podnijeli - kaže nam sugovornik iz jedne hrvatske tvrtke koja se bavi proizvodnjom kave.

Računica proizvođača kave je jednostavna: gubitke koje su u prvom dijelu godine podnijeli zbog rasta cijena sirovina sada, kada cijene sirovina padaju, treba nadoknaditi zadržavanjem istih cijena.

Polazišna točka

Na svjetskom tržištu padaju i cijene sirove nafte. Unatoč tome, u hrvatskim naftnim kompanijama ističu kako polazišnu točku za cijene benzina predstavljaju cijene derivata, a ne sirove nafte. Tu je i formula za izračun maloprodajnih cijena, koja je već i dovela do pada cijena na našim benzinskim pumpama. Nešto više sreće imaju potrošači auto-plina, čije su maloprodajne cijene, zbog pada cijena plina u svijetu, već zamjetnije pale, poručuje naš sugovornik iz jedne naftne kompanij. Koristi od pada cijena mogli bi imati i kupci nakita. Naime, cijene zlata, prema računicama, od kraja prošle godine pa do sredine prošloga tjedna pale su za 7,2 posto i nastavljaju se kretati silaznom putanjom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:25