20. OBLJETNICA

SLUŽBENI PROTOKOL ZA PROSLAVU OLUJE U KNINU Milanović definitivno neće držati govor, Rimac: 'Bez politikanstva, molim'

Knin, 050814.Svecano obiljezavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojno - redarstvene akcije Oluja u Kninu. Na fotografiji: premijer Zoran Milanovic.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Niška Stipaničev / CROPIX / Copyrighted

Prema programu i protokolu koji je na današnjoj konferenciji za novinare službeno predstavila gradonačelnica Knina Josipa Rimac, tijekom središnje proslave Oluje koja će na središnjem gradskom trgu početi u 13 sati, nije predviđen govor premijere Zorana Milanovića. Među govornicima najavljeni su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnica Josipa Rimac te predstavnici braniteljskih udruga.

Inače, obilježavanje 20. godišnjice Vojno-redarstvene akcije 'Oluja' počet će u utorak u 18 sati kada će šibesnki biskup Ante Ivas posvetiti novu crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog zavjeta.

U srijedu, pak, proslava će početi već ujutro u šest sati kada će s kninske tvrđave poletjeti dvije tisuće golubova, a istovremeno će golubovi biti pušteni i u Vukovaru.

Slijedi potom otvaranje Muzeja 'Oluja 95', a svečanost na tvrđavi nastavit će se čitanjem povjesnice o Oluji i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Nešto iza devet sati, uz intoniranje himne i zvonjavu crkvenih zvona podit će se hrvatski stijeg, nakog čega će predsjednica Grabar Kitarović otkriti spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Gradonačelnica Josipa Rimac: U proslavi Oluje nema mržnje i revanšizma

- Budimo ponosni na naše heroje Domovinskog rata te bez ikakvog politikanstva pokažimo u srijedu svi zajedno dostojanstvo. Ako smo agresoru mogli kršćanski oprostiti, tko nam može zabraniti veličati naše pobjede. U proslavi naše Oluje nema i neće biti mržnje ni revanšizma. U obilježavanju Dana pobjede mi se sjećamo i žalimo za svim našim poginulim hrvatskim braniteljima. Držeći se evanđeoske poruke o uskrnuću, radujmo se životu u slobodi i ne dozvolimo nikome da nam oduzme pravo na radost. – kazala je gradonačelnica Josipa Rimac na konferenciji za novinare povodom proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti koja će se u srijedu održati u Kninu.

Ona je istaknula kako je Knin logistički spreman da u srijedu primi sto tisuća ljudi.

- Očekujemo između 10 i 13 tisuća vozila te oko 200 autobusa iz svih krajeva Hrvatske te su za sva ova vozila osigurana parkirna mjesta – kazala je Josipa Rimac.

Uz Josipu Rimac i njezina zamjenika Slavena Ivića, na konferenciji za novinare sudjelovao je general Mate Ostović koji je u ime MORH-a zadužen za organizaciju proslave u Kninu. On se zahvalio čelnicima Knina na suradnji i dosadašnjem uloženom trudu.

– Kod svakog pripadnika Oružanih snaga RH prisutna je pozitivna energija i svi jedva čekaju sudjelovanje u proslavi 20. obljetnice Oluje – kazao je general Ostović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:53