DOSADAŠNJA ISKUSTVA S TERORISTIMA

Većina Europljana spašena je tajno i isplatom novca

Teror užasa započeo je Jihadi John, još lani zabilježeno je 20-ak otetih

Čovjek od glave do pete zakrabuljen u crno stoji pokraj svoje žrtve. Vide mu se samo oči. U jednoj ruci drži nož. Žrtva kleči pokraj njega, odjevena u narančasto odijelo. Glas krvnika, kad prijeti da će ubiti to prestravljeno biće pokraj sebe, potpuno je izmijenjen. No, nazire se britanski naglasak. Riječ je o najpoznatijem krvniku na svijetu, vjerojatno uz samog šefa takozvane Islamske države, najtraženijem pripadniku te krvoločne skupine. Njegovo je ime Mohammed Emwazi.

No, prije nego što su mu sigurnosne službe uspjele ući u trag i identificirati ga, bio je poznat po zloglasnom nadimku Jihadi John. Ta internetska krvnička zvijezda brutalnog samoproglašenog kalifata postala je simbol zla koje je šokiralo cijeli svijet. Jihadi John, odnosno Emwazi trenutačno je navodno u bijegu pred svojim dosadašnjim kolegama. Prva snimka s Jihadi Johnom u glavnoj ulozi, puštena u javnost kao dio šokantne IS-ove propagandne taktike, tehnički savršeno snimljena, namještena i režirana s minimalno tragova za istražitelje koji su se istog trena kad je šok malo popustio bacili na nju, bila je objavljena 19. kolovoza 2014. godine. Dok se zahuktavala američka ofenziva protiv IS-a, pokraj Jihadi Johna klečao je američki novinar James Foley. Dvanaest dana kasnije, 13. rujna 2014., uslijedila je nova snimka. Ovaj put bila je adresirana na Veliku Britaniju. Na snimci je, uz Jihadi Johna, bio David Haines, humanitarac oženjen s Hrvaticom. Sve se i tada odvilo po poznatom scenariju, kao i nešto kasnije s Alanom Henningom, još jednim britanskim humanitarcem.

Na popisu talaca smaknutih na taj način našla su se i dva Japanca, Kenji Goto i Haruna Yukawa. U siječnju ove godine IS je zaprijetio da će ih ubiti ako im japanske vlasti ne plate 200 milijuna dolara u roku od 72 sata. Obojica su smaknuti - Haruna je dekapitiran 24. siječnja, a Kenji 31. siječnja. Prema procjenama iz kolovoza 2014., IS je u svojim rukama držao oko 20 stranih talaca. Mnoge obitelji zatočenih držale su njihova imena u tajnosti, pokušavajući ih spasiti iz pozadine i držati dalje od medijske pažnje, strahujući da bi to njihovim najmilijima samo moglo ugroziti život. Većina Europljana koje su držali navodno je spašena u zamjenu za novac. No, SAD i Britanija ne podržavaju plaćanje otkupnina. Time bi, tvrde, samo ohrabrivali tu praksu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 05:36