KOMPLETIRA SE VIJEĆE ZA SANADERA

Suci se vraćaju s odmora i odmah odlučuju o pritvoru

Sanader će se žaliti Ustavnom sudu ako odluka vijeća bude nepovoljna za njega
Zagreb, 190314.Zupanijski sud na Zrinjevcu.Sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima u slucaju Planinska.Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Hoće li bivši premijer Ivo Sanader, protiv kojega se trenutno vodi pet kaznenih postupaka zbog korupcije, nakon dvije godine i 9 mjeseci provedenih iza rešetaka biti pušten na slobodu?

Nema sudaca

Ovoga tjedna očekuje se odluka izvanraspravnoga vijeća zagrebačkoga Županijskoga suda o prijedlogu Sanaderovih odvjetnika da mu se ukine istražni zatvor, što su obrazložili time da su istekli svi zakonski rokovi prema kojima netko može biti pritvoren za djela koja mu se inkriminiraju. Njemu se, naime, na teret stavljaju zloporaba položaja i ovlasti te primanje mita, no radi se o pet postupaka. Premda je prijedlog za puštanje zaprimljen još prošloga tjedna, sud nije uspio sastaviti vijeće koje bi donijelo odluku jer su se trenutačno, u vrijeme godišnjih odmora, na sudu zatekli suci koji su već ranije odlučivali o nekome od postupaka Sanaderu.

Razne osnove

No, ovoga tjedna se nekoliko sudaca vraća s godišnjih. Sanader će se sasvim sigurno, ako odluka bude nepovoljna za njega, obratiti Ustavnome sudu. Sanaderovi branitelji smatraju kako bi se u maksimalni pritvorski rok trebalo uračunati sve vrijeme koje je Sanader proveo iza rešetaka po raznim osnovama i predmetima, a do sada to nije bila praksa na domaćim sudovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:44