NAZOROVA

OTVOREN MAJČINSKI ODJEL DJEČJEG DOMA 'Neke od njih imaju tek 14 godina, ovdje ih učimo da budu majke'

'Pomažemo ovim majkama da se obrazuju, pronađu stan i posao te da se stabiliziraju', kaže ravnateljica Dječjeg doma Jasna Ćurković Kelava
 Željko Puhovski / CROPIX

Građevinski radovi na Majčinskom odjelu Dječjeg doma u Nazorovoj su gotovi i kroz dva tjedna onamo bi trebale useliti prve majke i trudnice. Njih je trenutno sedam, a novi odjel od 500 četvornih metara može ih primiti sveukupno 15, što zadovoljava potrebe Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

U obnovu na koju se čekalo čak deset godina uloženo je nešto više od 2 milijuna kuna. Grad Zagreb s gradskom četvrti Gornji grad - Medveščak sudjelovao je sa 1,280.000, a Zagrebačka banka s pola milijuna kuna.

U financiranju je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, i to sa 300.000 kuna koje je za troškove izborne kampanje dobila iz proračuna, a koje se koriste za opremanje prostorije koje trenutno traje.

Zaklada Vaša pošta

Majke i trudnice koje se nalaze u Dječjem domu imaju pravo biti tamo do djetetove prve godine života, a nakon toga idu u jedan od pet stanova koje je Dom dobio na korištenje od Grada. Osim toga, od prošle godine zaklada

Vaša pošta pokrenula je program životnog osiguranja za majke koje izlaze iz Doma, a u sklopu kojeg u razdoblju od dvije godine dobivaju po dvije tisuće kuna mjesečno.

- Korisnice doma ovdje uče biti majke. One su vrlo često mlade osobe ili maloljetne osobe, neke od njih imaju 14, 15 godina kada se nađu u takvoj situaciji da se suoče s brigom o djetetu. Mi ih ovdje učimo da se brinu o djeci, ali isto tako da i same završe neku razinu obrazovanja, nađu stan i posao te da se stabiliziraju - rekla je ravnateljica Doma Jasna Ćurković Kelava te naglasila da se često zna dogoditi da se javljaju ne samo iz Zagreba, već iz cijele zemlje.

Europski socijalni fond

Otvorenju je prisustvovao i gradonačelnik Milan Bandić kojeg su prozvali “tatom majčinskog odjela” koji je napomenuo da Grad Zagreb, kada god može, uvijek izlazi u susret.

- Do kraja ove godine Grad Zagreb će dodijeti još dva stana na korištenje, a zajedno ćemo i aplicirati za sredstva Europskog socijalnog fonda kako bismo podigli razinu obrazovanja majki i djece - rekao je gradonačelnik Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:55