MIJENJA SE DESET SUDACA USTAVNOG SUDA

U 2015. Ustavni sud ostaje bez 7 sudaca, a troje ima mandat do svibnja 2016.

Ne izabere li sadašnji saziv Sabora do predizbornog raspuštanja barem dio novih ustavnih sudaca, taj će posao u vrlo kratkim rokovima nakon izbora morati obaviti novi saziv

Sabor još nije raspisao natječaj za izbor sedam novih ustavnih sudaca koji bi trebali popuniti već upražnjena mjesta u tome sudu ili ona koja će se početkom prosinca ove godine uprazniti. “Ne možemo raspisati natječaj dok ne počne zasjedanje Sabora, a to znači najranije do 15. rujna”, rekao nam je predsjednik Odbora za Ustav poslovnik i politički sustav, SDP-ovac Peđa Grbin. Na pitanje hoće li Sabor barem pokušati izabrati sedam ustavnih sudaca prije održavanja parlamentarnih izbora, Peđa Grbin nam je odgovorio. “Iskreno ne znam hoćemo li stići provesti proceduru. To ovisi o datumu održavanja parlamentarnih izbora, a još ne znamo kad će oni biti.”

Ustavni sud od početka 2011., otkako je istekao mandat sutkinji Nevenki Šernhorst, radi u krnjem sastavu, sa 12 umjesto 13 sudaca.

Krapac i Šernhorst

Ovoga ljeta, 9. srpnja, mandat je istekao i ustavnom sucu Davoru Krapcu, a natječaj za dvoje ustavnih sudaca (jedan za mjesto N. Šernhorst, a drugi za nasljednika Davora Krapca) koji je Sabor raspisao početkom ove godine neslavno je u lipnju propao jer nitko od kandidata u Saboru nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu. Kako mu nije izabran nasljednik, sudac Krapac je silom ustavne odredbe na toj dužnosti ostao dodatnih šest mjeseci, ali ne izabere li mu u tome razdoblju Sabor nasljednika, i njegovo će mjesto 9. siječnja iduće godine ostati prazno.

Još petero sudaca Ustavnog suda u samoj je završnici osmogodišnjeg sudačkog mandata - 7. prosinca mandati istječu predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec, sutkinji Snježani Bagić te sucima Aldi Radoloviću, Marku Babiću i Ivanu Matiji. Iako je saborski Odbor za Ustav šest mjeseci prije isteka njihovih mandata, dakle u lipnju ove godine, trebao raspisati natječaje za njihove nasljednike, to se do danas nije dogodilo, a ni sam predsjednik toga saborskoga Odbora Peđa Grbin, kako smo vidjeli, nema odgovor kad će se to dogoditi. Ako ni spomenutim sucima do početka prosinca Sabor ne izabere nasljednike, i njima će se mandat produljiti za dodatnih šest mjeseci kako bi se Saboru ostavilo vremena da to učini.

Ne izabere li, međutim, sadašnji saziv Sabora do predizbornog raspuštanja barem dio novih ustavnih sudaca, taj će posao u vrlo kratkim rokovima nakon izbora morati obaviti novi saziv Sabora. Petero ustavnih sudaca kojima mandati istječu 7. prosinca ove godine, nakon mogućeg produžetka mandata za još šest mjeseci iz Ustavnog suda definitivno moraju otići 7. lipnja 2016. Dakle, do toga datuma Sabor mora izabrati nove suce jer u protivnom Ustavni bi sud spao na samo šest sudaca.

Dvotrećinska većina

Pri tome treba imati na umu da 26. svibnja 2016. još troje ustavnih sudaca završavaju osmogodišnji mandat: Duška Šarin, Mario Jelušić i Slavica Banić. Novi saziv Sabora će se, po svemu sudeći, već u prvoj godini mandata suočiti sa zahtjevnom zadaćom - izborom čak deset novih ustavnih sudaca dvotrećinskom većinom. U protivnom, imat ćemo ustavnu krizu.

“Ustavni sud nije dio sudske vlasti, već kontrolor ustavnosti i zakonitosti i nadam se da će do lipnja 2016. većina ustavnih sudaca ipak biti izabrana. Smisao izbora ustavnih sudaca dvotrećinskom parlamentarnom većinom je taj da u Ustavni sud uđu kandidati oko čijih stručnih i moralnih kvaliteta postoji visok koncenzus. Ne smijemo, međutim, izgubiti iz vida da je njihov izbor, kao uostalom i izbor sudaca Vrhovnog suda u SAD-u, u konačnici ipak stvar političkog dogovora i teško je kod njihova izbora izbjeći političku konotaciju”, kaže Vedran Đulabić s Pravnog fakulteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:37