PRESUDA NA SUDU U PULI

Policijski šef nepropisno je degradiran, država mu mora isplatiti 36.000 kuna

 Goran Šebelić/CROPIX

Josip Laušin iz Fažane nepropisno je degradiran s mjesta šefa Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave istarske. Proizlazi to iz nepravomoćne presude pulskog Općinskog suda koji je presudio i da Republika Hrvatska Laušinu mora isplatiti 36.293,70 kuna s kamatama, koliko iznosi razlika u plaći koju je primao temeljem raspoređivanja na slabije plaćeno radno mjesto unutar istarske policije.

Tako proizlazi da su bili u pravu oni koji su smatrali da je na interni policijski natječaj u rujnu 2012. bačena ljaga. Informacija je dospjela u javnost početkom 2013. godine, a povod je bio to što se neko vrijeme u Policijskoj upravi istarskoj za tri radna mjesta načelnika isplaćivalo čak šest plaća, trojici novih načelnika i trojici smijenjenih koji nisu dobili rješenja o razrješenju.

Josip Laušin jedan je od njih i u policiji radi već 28 godina. Prema presudi kojom mu se isplatiti razlika plaće plus kamate, “Laušin nikad nije prestao obnašati dužnost načelnika OKC-a te je neosnovano raspoređen na radno mjesto policijskog službenika za javni red i javna okupljanja u službi za javni red, odjel za osiguranja, preventivu i metodologiju rada”.

- Sud smatra da je Laušin još uvijek zaposlen na radnom mjestu načelnika OKC-a rješenjem od 16. studenoga 2010. godine jer na navedeno mjesto pravomoćno nije izabrana, imenovana i raspoređena treća osoba, niti je Laušin valjano razriješen. Rješenje od 18. veljače 2013. godine kojim je Laušin prebačen na novu dužnost nije valjano i ne proizvodi pravne učinke. Budući je do tog datuma primao načelničku plaću, a onda smanjenu, bruto razlika neisplaćene plaće je 36.293,70 kuna - obrazloženje je presude prema kojoj “s novim pravilnikom o unutarnjem redu ne dolazi do posljedičnog ukidanja svih do tada ustrojenih radnih mjesta, već samo raspored onih službenika koji su bili raspoređeni u ustrojstvenu jedinicu ili na mjesto koje je ukinuto”.

Umjesto Laušina, voditelj istarskog OKC-a postao je Zoran Risteski. Laušin je uložio žalbu pa je Odbor za državnu službu poništio prvostupanjsko rješenje. No MUP je ustrajao u odabiru i Risteskog opet izabrao za voditelja OKC-a. Ako je suditi po presudi, i sam Risteski onda potpuno nezakonito i bez ikakvog pravnog temelja obnaša novu dužnost jer je rješenje o izboru poništeno zbog Laušićeve žalbe.

- Načelnikom istarskog OKC-a postao sam 16. studenoga 2010. s plaćom od 9600 do 9800 kuna. Navedeno rješenje poslodavac mi nikad nije opozvao, izmijenio ili bilo što slično. Na interni oglas u rujnu 2012. godine sam se javio, ali je izabran drugi kandidat. Najavio sam žalbu, a s obzirom na to da žalba odgađa izvršenje rješenja, na to mjesto nitko nije mogao biti raspoređen. Krajem veljače 2013. godine vratio sam se s bolovanja, ali na radno mjesto policijskog službenika za javni red i javno okupljanje, na plaću od 7800 kuna, i to tako da nisam potpisao nikakvu dostavnicu - objasnio je sudu bivši načelnik OKC-a PU istarske Laušin, koji je pokušavao i izvansudskom nagodbom riješiti spor, ali je njegov poslodavac zahtjev ocijenio neosnovanim.

MUP, odnosno Republika Hrvatska smatra da je radno mjesto voditelja OKC-a nakon stupanja na snagu Zakona o policiji 31. ožujka 2011. godine bilo slobodno i da se trebalo popuniti putem internog oglasa. Zato je pulsko Općinsko državno odvjetništvo uvjeravalo sud da Laušin nema pravo na razliku plaće koju potražuje jer nakon provedbe internog oglasa nije bilo pravne osnove da nastavi biti načelnik temeljem Pravilnika o unutarnjem redu jer je taj pravilnik prestao važiti u srpnju 2012. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:21